Rețetă de pâine veche sau uscată. Cum poți refolosi pâinea
Dacă nu știi cum să folosești pâinea uscată, în rândurile de mai jos, vei regăsi câteva sugestii de rețete simple. Bucătarii spun că acest aliment poate fi integrat în mai multe preparate, chiar și în cazul feliilor de pâine mai vechi.
- Ce poți face cu pâinea uscată
- În ce rețete o poți integra
În general, românii mizează pe premisa că de la nicio masă nu trebuie să lipsească pâinea, de aceea, există câteva rețete care îți permit să folosești chiar de feliile de pâine mai uscate.
De ce se usucă pâinea
În general, în industria alimentară se folosesc tot felul de substanțe astfel încât pâinea să nu se usuce, dar dacă te numeri printre cei care obișnuiesc să o facă în casă, este posibil ca acest lucru să fie datorat temperaturii mult mai ridicate la care a fost coaptă pâinea.
„De vină” poate să fie și timpul insuficient pentru aluat, mai ales dacă nu a stat suficient timp la dospit.
Pâinea veche cu mucegai trebuie aruncată
Este posibil să fie consumat măcar o dată pâine cu mucegai fără ca măcar să îți dai seama. Ei bine, această substanță poate provoca probleme, pentru că permite ca alte bacterii să fie transportate și mai apoi ingerate.
În industria alimentară, se mai folosește și mucegaiul pe brânză, despre care se spune că are efecte pozitive, pentru că accelerează procesele metabolice.
Rețetă de crutoane din pâine veche
Ingrediente:
- 200 g pâine veche
- 1 cățel de usturoi
- pătrunjel verde
- 30 ml ulei de măsline
Mod de preparare:
Se taie feliile de pâine în cuburi, iar mai apoi se toacă pătrunjelul, un cățel de usturoi și se amestecă cu uleiul de măsline.
După ce se obține un sos, se toarnă peste bucățile de pâine și se pun la cuptor, pentru 10 minute, la 220 de grade.
Rețetă de salată italiană cu pâine uscată
Ingrediente:
- pâine veche
- 1 ceapă medie
- 1 legatură busuioc
- 350 grame roșii cherry
- 2 roșii mari
- ulei de măsline
- oțet
- sare
- piper
- 2 căței de usturoi
- oregano
- busuioc
Mod de preparare:
Panzanella sau salată italiană cu pâine uscată se numără printre preparatele rapide și este o rețetă extrem de populară printre localnici.
Pentru început, se taie pâinea în cubulețe, iar mai apoi se pune într-o tava tapetă cu hârtie de copt, împreună cu ierburi aromatice și ulei de măsline. Între timp, se taie legumele și se adaugă și busuiocul.
Pentru dressing, este nevoie de ulei de măsline, oțet, sare și piper, iar după ce bucățile de pâine s-au prăjit, pot fi adăugate peste legume.
Rețetă de budincă italiană cu pâine veche
Ingrediente:
- 300 g pâine uscată
- 500 ml lapte rece
- 3 ouă
- 100 g șuncă afumată
- 100 g smântână groasă
- 2-3 cepe verzi (sau doar cozile lor)
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- 30 g unt moale pentru uns forma
- 200 g cașcaval ras
- sare
Mod de preparare:
Se taie pâinea în cuburi, care trebuie lăsate în lapte și puțină sare, iar mai apoi, se toacă ceapa. Mai apoi, se adaugă peste șunca afumată, ouă și smântână.
Mai apoi, se pune în tavă hârtie de copt și se pun crutoanele, iar peste o parte din cașcavalul ras.
Se pune și amestecul obținut din șuncă, ouă, ceapă și smântână peste brânză și se lasă la cuptor pentru 30 de minute.