Live acum Viaţa fără filtru - Infiltrați în culise (r)
Prime time 19:00/ Petrecem în familie
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Rețetă de tort fraisier. Cel mai gustos desert franțuzesc cu căpșuni

Rețetă de tort fraisier. Cel mai gustos desert franțuzesc cu căpșuni

Publicat pe 26.03.2022 la 23:51 Actualizat pe 26.03.2022 la 23:51

Vine ziua unui prieten și nu ști cum să-l surprinzi? Noi venim cu soluția și îți prezentăm rețeta de tort fraisier! Este un desert cu care nu vei da greș și tot odată este și cadoul perfect. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentr a-l prepara!

Rețetă de tort fraisier

facebook

Tortul Fraisier sau prăjitura cu căpșuni franțuzească este un desert extrem de laborios. Rețeta originală presupune două straturi de pandișpan genovez, straturi de cremă mousseline și căpșuni, un strat superior de marțipan sau bezea. Nu este un tort complicat, doar se realizează în mai mulți pași.

Ingrediente:

Pentru crema mousseline:

-250 ml lapte

-o păstaie de vanilie sau 1 linguriță extract vanilie

-2 ouă mari

-65 g zahăr

-20 g amidon

-130 g unt moale

-1 lingură Cointreau sau Kirsch

Pentru blat:

-3 ouă

-85 g zahăr alb

-25 g unt topit călduț

-85 g făină

-un sfert de linguriță de sare

Pentru sirop:

-25 g zahăr

-25 ml apă

-10 ml Cointreau sau Kirsch

Pentru marțipan:

-75 g zahăr pudră

-75 g făină de migdale

-15 g albuș ou

-10 g glucoză (opțional)

-colorant alimentar roșu

Pentru umplutură:

-250 g căpșuni

Mod de preparare:

Cum se prepară crema mousseline

Într-o cratiță se încălzește laptele alături de păstaia de vanilie tăiată în două părți. Dacă se folosește extract de vanilie se adaugă după fierberea laptelui.

Se aduce la fierbere și se dă deoparte.

Într-un castron se adaugă ouăle și zahărul. Se mixează până ce ouăle își deschid culoarea (3-5 minute).

Treptat se adaugă amidonul cernut și se amestecă având grijă la formarea cocoloașelor.

Jumătate din cantitatea de lapte preparat mai sus se adaugă peste amestecul de ouă. Se amestecă încontinuu.

Amestecul de ouă se adaugă în cratița cu laptele rămas și se pune la foc mediu. Se amestecă încontinuu timp de 3 minute, până se îngroașă.

Se ia cratița de pe foc, se adaugă jumătate din cantitatea de unt (65 g unt) și se mixează până ce se obține o cremă omogenă.

Se transferă într-un bol, se acoperă bine cu folie alimentară, astfel încât să atingă cremă peste tot. Se va evita formarea crustei. Se dă la rece. Se va scoate din frigider cu 1 oră sau 1 oră jumătate înainte de a asambla tortul Fraiser.

Când suntem gata de asamblarea tortului crema mousseline se va amesteca cu restul de 65 de g unt și lichiorul Cointreau.

Cum se prepară pandișpanul genovez

Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.

Se pregătește o formă cu inel cu diametru de 15 cm. Se gresează cu puțin unt.

Într-un bol se bat ouăle și zahărul timp de 6-8 minute.

Se incorporează untul topit cald și se amestecă bine cu ajutorul unei spatule astfel încât să nu se piardă aerul din amestecul de ouă.

Se adaugă făina și sarea cernute în mai multe runde. Se amestecă prin mișcări de învăluire cu o spatulă după fiecare rundă.

Amestecul de pandișpan genovez se toarnă în forma gresată și se gătește 30 – 35 minute pe raftul de mijloc al cuptorului. Se va face proba scobitorii pentru a fi siguri.

Se va lasă cel puțin 10 minute să se răcească înainte de a fi tăiat.

Cum se prepară marțipanul

Într-un castron se amestecă făina de migdale și zahărul pudră.

Se adaugă albușul de ou și glucoza. Se amestecă până se obține o pastă omogenă. La început va fi lipicioasă, dar vom continua amestecare.

Se adaugă colorantul treptat, până se obține culoarea dorită. Se frământă.

Se formează o bilă de marțipan, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece până la asamblarea tortului Fraisier.

Cum se prepară siropul

Într-o cratiță se pune apa și zahărul. Se pune pe foc mediu, fără a amesteca. Cel mult se poate mișca cratița pentru a ajuta zahărul să se dizolve.

După ce zahărul s-a dizolvat, se lasă să firabă timp de 2 – 3 minute.

Se dă de pe foc și se adaugă Cointreau sau Kirsch.

Se lasă la răcit.

Cum se asamblează tortul

Pandișpanul genovez se taie transversal în două blaturi de aceeași dimensiune (undeva la 2 cm grosime).

În aceeași formă în care s-a gătit pandișpanul se pune folie alimentară. Se așază primul blat la baza formei.

Se însiropează blatul cu jumătate din cantitatea de sirop având grijă ca siropul să fie distribuit uniform.

Se pune un strat subțire de cremă mousseline peste blat.

Căpșunile se taie în jumătăți pe lungime și se așază pe marginea formei, de jur împrejur.

Cu ajutorul unui poș cu dui se completează spațiile dintre căpșuni cu cremă mouselline.

Se adaugă restul de căpșuni (și ele tăiate pe jumătate). Cu ajutorul poșului completăm spațiile dintre căpșuni cu ajutorul cremei moussseline. Păstrăm puțină pentru stratul superior.

Se adaugă blatul rămas și se presează ușor pentru a nu rămâne aer în interiorul stratului cu cremă.

Se insiropează baltul cu siropul rămas.

Forma se acoperă cu folie alimenatră și se dă la rece pentru minim 2 ore.

Se acoperă stratul superior al tortului Fraisier cu crema mousseline rămasă.

Se întinde marțipanul într-o foaie de 2 mm grosime. Se taie o formă rotundă cu diametrul de 15 cm.

Se așază marțipanul cu grijă peste tortul Fraisier.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Rețetă de tort fraisier. Cel mai gustos desert franțuzesc cu căpșuni
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Cleopatra Stratan, imagine emoționantă alături de fratele ei. Cezar e cu 6 ani mai mic decât artista
  • Cleopatra Stratan, fotografie rară alături de fratele mai mic
  • Imaginea a emoționat fanii
Showbiz intern
Maria Covașa, criticată dur după o nouă intervenție estetică! Ce îmbunătățiri a ales să își facă fosta concurentă de la Insula Iubirii
  • Maria Covașa, din nou în atenția publicului
  • Ce îmbunătățiri a ales să își facă fosta concurentă de la Insula Iubirii
Beauty & Lifestyle
Destinația secretă din Irlanda. E locul ideal pentru cei care fug de aglomerație / FOTO
  • Orășelul irlandez uitat de turiști
  • E locul ideal pentru cei care fug de aglomerație
Stiri internationale
Cutremur puternic în Grecia, lângă muntele Athos. Ce magnitudine a înregistrat seismul
  • Grecia, lovită de un cutremur puternic în zona muntelui Athos
  • Ce magnitudine a înregistrat seismul
Meteo
Meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă. Temperaturile vor ajunge până la 37 de grade Celsius 
  • Meteorologii avertizează
  • Val de caniculă cu temperaturi ce pot ajunge la 37°C
Stiri interne
Cine sunt românii care pot primi vouchere în valoare de 20.200 de euro. O astfel de sumă va aduce schimbară semnificative în viețile multor familii
  • Românii care pot primi vouchere de 20.200 euro
  • Condiții și detalii importante
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Și-a înjunghiat mama cu foarfeca de 20 de ori. Brăileanul s-a enervat când a auzit că vrea să plece în Spania
recomandare pe as.ro
Milionarul român care are 9 copii cu 4 femei diferite, dezvăluiri şoc: “Sunt condamnat!” Câţi bani cheltuie în vacanţă
Romania TV
Mihaela Borcea, din nou mireasă! Cu cine s-a căsătorit fosta soție a lui Cristi Borcea
Romania TV
Mihaela Borcea, din nou mireasă! Cu cine s-a căsătorit fosta soție a lui Cristi Borcea
recomandare pe antena3.ro
Un bărbat a cumpărat dintr-un magazin de vechituri niște desene, în urmă cu 50 de ani și acum le vinde cu sume uriașe. Ce erau, de fapt
recomandare pe antena3.ro
Scandal fără sfârșit în cazul înotătoarei acuzate că s-a îmbrăcat indecent la Olimpiadă: „Prezența ei creează un mediu nepotrivit”
recomandare pe antena3.ro
„Poarta către Iad” ar putea, în sfârșit, să se stingă după 50 de ani. Cum a apărut craterul uriaș cuprins de foc în mijlocul deșertului
recomandare pe playtech.ro
Rugăciunea care se citește în cele două zile de Rusalii 2025. Rostește-o dimineața pentru bunăstare, liniște și belșug
recomandare pe playtech.ro
Răsturnare de situaţie în cazul lui Cristian Boureanu! Ce s-a descoperit despre una dintre fetele care au ajuns în casa acestuia: 'Lucreaza la...
recomandare pe redactia.ro
Nicușor Dan a promulgat legea cerută de foarte mulți români. Care sunt măsurile legale stabilite
recomandare pe redactia.ro
E DOLIU in Romania. Institutul National de Statistica a facut anuntul: "Ne luam ADIO de la Ilie Dumitrescu.."
recomandare pe Ciao.ro
Ploaia din Capitală le-a pus pe fugă pe vedetele din România! Cum s-au ferit de stropii reci - imagini de senzație
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Milionarul a uitat-o definitiv pe Mădălina Ghenea pentru o altă actriță
recomandare pe bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
recomandare pe bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
recomandare pe dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
recomandare pe Jurnalul.ro
Îți iei medicamentele cu cafea? S-ar putea să le iei degeaba
recomandare pe a1.ro
SPP-istul lui Nicușor Dan, care a făcut furori pe internet, a fost retras din post. Popularitatea sa, un risc de securitate