Rețetă de zacuscă de vinete ca la bunica. Un deliciu pentru anotimpul rece
Unul dintre preparatele delicioase care te ajută să treci cu bine prin iarnă, încă de pe vremea strămoșilor, este zacusca. Cea cu vinete, pe care o făcea bunica, este printre cele mai gustoase, iar rețeta este la îndemâna oricui. Încearc-o și tu!
- Rețetă tradițională de zacuscă de vinete
- Gustul copilăriei într-un borcan
Dacă îți este dor de gustul preparatelor de la bunica, zacusca de vinete făcută după rețeta tradițională este o alegere perfectă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente de bază, iar rețeta de mai jos te va ajuta să obții zacusca delicioasă care nu va sta prea mult în cămară.
Rețetă de zacuscă de vinete ca la bunica
Ingrediente
- 2 kg vinete
- 500 g gogoșari
- 500 g ceapă
- un litru suc de roșii
- 350 ml ulei
- o lingură zahăr
- sare
- piper
- foi de dafin
Mod de preparare zacuscă de vinete ca la bunica
Există multe feluri de zacuscă cu vinete, dar numai o rețetă redă gustul celei pe care o făcea bunica. Pentru a obține zacusca cu gustul din copilărie trebuie să urmezi pas cu pas această rețetă simplă.
Un kilogram de vinete, jumătate din cantitatea totală, se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari. Restul legumelor și ceapa se taie cubulețe. Vinetele și gogoșarii se curăță de pielița arsă și se toacă mărunt sau se fac cu mixerul.
Ceapa tăiată cubulețe se pune la călit în puțin ulei, iar când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească, apoi se adaugă vinetele și gogoșarii copți și se mai lasă 10 minute.
După ce legumele s-au călit, se toarnă sucul de roșii, apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin. Amestecul se lasă la fiert în jur de 40 de minute, timp în care se amestecă până ce este bine scăzut. La final, zacusca de vinete se pune în borcane, care se închid ermetic. Va fi delicioasă de îndată ce va fi rece.