Beneficiile consumului de vinete. Cei mai mulți nutrienți sunt în coajă
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 24.07.2022 la 17:54
Actualizat pe 24.07.2022 la 17:54
Vinetele pot fi un superaliment, dar mulți oameni preferă să le consume în variante care le lasă fără multe dintre proprietățile lor. Chiar și așa, consumul de vinete oferă multe beneficii pentru organism. Dacă le consumăm cu tot cu coajă efectele pozitive asupra corpului vor fi mai numeroase.
- La ce ajută consumul de vinete
- Cea mai mare cantitate de nutrienți se regăsește în coajă
Cantități mari de fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali se regăsesc în vinete, astfel că beneficile aduse organismului sunt variate. Păstrează coaja și prepară-le pe grătar, coapte și chiar în tocăniță pentru a te bucura de proprietățile lor nutritive.
Ce beneficii are consumul de vinete
Unul dintre beneficiile pe care le aduce consumul de vinete este o mai bună circulație a sângelui și funcționare a creierului, datorită fitonutrienţilor esenţiali pe care îi conține. Cea mai mare parte a acestora se află în coajă, motiv pentru care este important să o păstrați.
Fibrele din vinete ajută la o mai bună funcționare a tractului digestiv și îl protejează contribuind la împiedicarea apariției cancerului de colon. De asemenea, ele sunt recomandate diabeticilor, cantitatea mare de fibre și nivelul scăzut de carbohidrați solubili fiind de ajutor.
Cei care vor să dea jos câteva kilograme pot alege să introducă în dieta lor vinetele fără nicio grijă. O vânătă medie are doar 35 de calorii, ceea ce o face perfectă pentru scăderea în greutate, iar fibrele fac în așa fel încât să te simți sătul mai repede.
Un alt beneficiu pe care consumul de vinete îl are asupra sănătății este cel referitor la buna funcționare a inimii. Dacă nu sunt gătite cu ulei, vinetele pot reduce colesterolul ”rău” din organism. Cel mai bine este să fie consumate coapte. Totodată, pentru că au antioxidanți puternici precum bioflavonoidele, pot regla tensiunea arterială şi previn depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge.
Potrivit csid.ro, dacă ajungi să consumi regulat vinete poți scăpa de cheagurile de sânge, datorită vitaminei K şi bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge. Implicit, se reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale.
Prin consumul de vinete, organismul metabolizează eficient grăsimile, proteinele și carbohidrații, cu ajutorul complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), tiamina (vitamina B1) și niacina (vitamina B3).
Citește și: Rețetă de vinete la borcan pentru iarnă. Un preparat simplu și gustos