Scrumbie la grătar. Rețete simple pentru Florii
Scrumbia la grătar este un prepart delicios și potrivit pentru masa din ziua de Florii. Vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre acest preparat și rețeta pe care trebuie s-o urmați ca să-l faceți în mod corect, chiar dacă locuiți la bloc.
- Scrumbie la grătar
- Rețete pentru masa de Florii
O rețetă de scrumbie la grătar este ceea ce vă lipsește de pe masa de Florii. Preparatul pescăresc e o variantă gustoasă și slabă în calorii, pentru cei care sunt îngrijorați de grăsimile din preparatele care vor urma la masa de Paște.
Rețetă pescărească de scrumbie la grătar
Ingrediente
- un kg de scrumbie
- 15 gr de sare
Mod de preparare
Primul pas pentru pregătirea scrumbiei este curățarea de solzi cu un cuțit cu zimți mici. Când este proaspătă se curăță foarte ușor. După curățare, se face o tăietură pe burtă și se scot intestinele, apoi se scot urechile.
În caz că vă temeți de oase, se fac câteva tăieturi oblice, care taie oasele, astfel că nu riscați să vă înecați cu ele.
Un alt pas foarte important este spălarea corespunzătoare a scrumbiei. Se spală cu apă rece, mai întâi pe afară, să se îndepărteze bine orice rest de solzi, apoi se spală pe interior. Se spală foarte bine pe șira spinării si cu degetul se îndepartează sângele de pe șira spinării si se spală foarte bine burta și capul, unde au fost urechile, pana nu mai rămâne deloc sânge.
Se pune scrumbia într-un lighean și se presară sare pe toate părțile. Se acoperă cu folie și se lasă la rece 30 minute. Pentru a nu se usca prea tare trebuie să fie lăsată maximum 30 de minute la rece.
Apoi, se încinge bine grătarul și se unge cu grăsime (o bucățică de slănină sau puțin ulei). Focul nu trebuie să fie iute, să rămâna doar jar, astfel încât să nu se ardă peștele.
Scrumbia se pune pe grătarul încins și se verifică după 5-6 minute. Se ridică ușor cu un clește sau cu o furculiță, iar dacă se desprinde ușor și se vede că are dungi maronii, înseamna ca e bine facuta și se întoarce.
Când este gata, scrumbia se scoate pe o tavă și se acoperă cu un capac sau folie, se lasa 10 minute să se aburească înainte de servire.
Scrumbie la grătar în folie de aluminiu
Ingrediente
- 4 scrumbii
- 4 roșii
- 4 ardei
- 2 căpățâni de usturoi
- 1 legătură pătrunjel
- ulei
- sare
Mod de preparare
Peștele se curăță și se spală după metoda explicată anterior. Apoi, se pune pe folie un pat de roșii și ardei, peste care se pune peștele, se presară sarea și se unge cu usturoiil făcut maioneză.
Se pune peste un alt strat de roșii și ardei și se rulează peștele în folie. Se pune pe grătar timp de 20-25 de minute.
Cum poți face scrumbie la grătar pe aragaz
Pentru a face scrumbie ca la grătar pe aragaz va trebui să urmezi aceeași pași ca mai sus pentru curătarea și pregătirea peștelui. Vei putea folosi o tabla pentru aragaz sau o tigaie fără ulei.
Se împachetează scrumbia în hârtie de copt și se coace la foc mediu câte 10 minute pe fiecare parte.
Cum prepari saramura pentru scrumbia la grătar
Ingrediente
Ardei kapia 2 bucăți,
Ceapă galbenă 3-4 bucăți,
Ardei iute verde 1 bucată,
Ceapă verde 3-4 fire,
Usturoi verde 2-3 fire,
Foaie de dafin 1 bucată,
Mix de piper (alb, roșu, negru, coriandru) 1 linguriță,
Sare iodată,
Pătrunjel verde ½ legătură,
Leuștean verde 1 fir,
roșii cubulețe ½ conservă
Mod de preparare
Legumele pot fi coapte pe grătar, dar dacă nu aveți posibilitatea, ele se curăță și se toacă mărunt, apoi se rumenesc la tigaie.
După ce s-au copt, se transferă într-un vas, se adaugă apă, cca. 1000 ml., se asezonează de sare, piper și foaie de dafin și se lasă la clocotit cca. 5 minute după primul clocot. Apoi se adaugă verdețurile tocate mărunt și se oprește focul. Se lasă acoperit până ce se servește lângă pește și garnitura aleasă.
Trei garnituri potrivite pentru scrumbia la grătar
Pentru scrumbia la grătar, o garnitură perfectă poate fi mămăliguța caldă. De asemenea, lămâia și mujdeiul de usturoi sunt o variantă potrivită.
O garnitură foarte bună este și cea din frigărui de legume.