Secrete pentru fripturi suculente de Crăciun. Sfaturi de la bucătari celebri
Publicat pe 10.12.2025 la 12:42 Actualizat pe 10.12.2025 la 12:42
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și, odată cu ele, și gândurile tot mai prezente referitoare la cum putem găti și la ce tehnici să mai aplicăm pentru ca mâncarea să iasă delicioasă. De cele mai multe ori, friptura este vedeta serii, iar pentru a putea mânca un astfel de preparat, care să te facă să te lingi pe degete, există câteva trucuri inedite. Iată despre ce este vorba!
- Cum să prepari o friptură delicioasă de Crăciun
- Trucurile pe care nu le știai
Românii sunt cunoscuți ca oameni care își doresc să aibă masa plină de sărbători. Preparate alese, care mai de care, bucură papilele gustative atât ale gazdelor, cât și ale oaspeților. Totuși, mereu există un gând: oare le-a plăcut tuturor?!
Există însă niște secrete la care se poate apela, pentru a ști sigur că regina serii, friptura, a ieșit ca la carte. Bucătari, de peste tot de prin lume, au descoperit mici trucuri, care sunt de folos, mai ales pentru gospodine.
Secrete pentru fripturi suculente de Crăciun. Sfaturi de la bucătari celebri
În cazul în care pe masa de Crăciun plănuiți să puneți o friptură de curcan, este important să respectați câteva mici indicații. Conform lui Theo Randall, un bucătar-șef renumit peste hotare, ar trebui să scoateți carnea din frigider cu cel puțin o oră înainte de a o găti.
De asemenea, acesta recomandă să nu gătiți curcanul întreg, ci să separați pulpele de restul componentelor. Potrivit spuselor sale, niciodată carnea nu se va găti uniform, dacă pasărea este întreagă.
În ceea ce privește carnea de porc, secretul constă în condimentarea perfectă. Sarea nu ar trebui să vă provoace teamă, atunci când aveți în față o fleică de carne de porc.
„Carnea se poate asemăna cu piureul de cartofi, în sensul că trebuie să presăraţi multă sare pentru a obţine un gust perfect. Multă lume se fereşte când vine momentul în care trebuie să săreze carnea“, a explicat chef Grant Achatz, în urmă cu mai mulți ani.
Dacă carnea este gătită pe grătar, atunci ar trebui să folosiți lemne, nu cărbuni. Acest lucru ajută ca aroma să nu se piardă din preparat.
„Pentru ca friptura să iasă aromată, pentru grătarul în aer liber folosiţi lemne, nu cărbune“, a adăugat bucătarul.
Ce sfaturi oferă marele Gordon Ramsay pentru o friptură ca la carte
Marele bucătar Gordon Ramsay întărește spusele lui Grant Achatz. Gordon Ramsay este de părere că cel mai important lucru pentru a avea o friptură inedită este condimentarea echilibrată.
Printre condimentele recomandate de Gordon Ramsay se numără: ierburile aromatice, sare, piper, unt, dar și nelipsitul usturoi.
De asemenea, la fel de importantă este aromatizarea finală. În cazul unei fripturi gătite la cuptor, ceea ce se pune în tavă este esențial.
Condimentele proaspete și lichidele (vin, cidru, supă) sporesc aroma și mențin carnea umedă. Rozmarinul, cimbrul, usturoiul și ceapa sunt alegeri clasice care se potrivesc perfect cu carnea de porc.
Când știm că trebuie întoarsă friptura
Un aspect la fel de important este ca friptura să fie lăsată să se gătească în voie. Cu cât este întoarsă de mai multe ori, pe toate părțile, cu atât procesul de gătire este afectat.
„Nu ar trebui să ne atingem de friptură decât de 3-4 ori pe tot parcursul timpului de gătire. Nu contează dacă o facem în tigaie din fontă sau pe grătar. Carnea conţine multe sucuri pe care vrei să le păstrezi în interiorul cărnii pentru un gust desăvârşit. Friptura este foarte simplu de făcut, tocmai de aceea cred că este atât de greu să obţii un preparat cu adevărat bun”, a mărturisit bucătarul Marc Forgione.
Cum știm dacă friptura este gata
În plus, bucătarul recomandă folosirea unui termometru pentru a fi sigur că friptura este gătită suficient.
Ca temperaturi orientative, în funcție de felul cărnii, ar fi:
- Miel şi viţel în sange: 60-65 de grade Celsius
- Miel şi viţel mediu făcut: 65-70 de grade Celsius
- Miel şi viţel bine făcut: 70-75 de grade Celsius
- Porc mediu făcut: 65-70 de grade Celsius
- Porc bine făcut: 70-75 de grade Celsius
- Pui, curcan, gâscă, raţă (întregi): 80 de grade Celsius