Top 5 cele mai cunoscute rețete de prăjituri de casă care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun
Publicat pe 23.12.2025 la 22:11 Actualizat pe 23.12.2025 la 22:11
Crăciunul este în prag, iar în casele românilor mirosul îmbietor de prăjituri se simte tot mai puternic. Încă din copilărie, mamele și bunicile noastre se ocupau ca masa de sărbătoare să fie plină cu bunătăți, iar desertul era deliciul nostru, al celor mici. Iată cinci dintre cele mai cunoscute prăjituri, care nu ar trebui să lipsească de pa masă!
- Top cinci cele mai cunoscute prăjituri de casă
- Rețete pas cu pas
Este perioada în care familia se reunește, iar magia se simte în fiecare colț al casei. Cu atât mai mult la bucătărie, unde mama pregătește de zor bunătăți de tot felul.
De la rețete moștenite din caietele bunicilor până la deserturi simple, fără coacere, prăjiturile au devenit adevărate simboluri ale sărbătorilor de iarnă.
Top 5 cele mai cunoscute rețete de prăjituri de casă care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun
Printre cele mai iubite deserturi de casă se numără: Albă ca Zăpada, cornulețele cu rahat, rulada de biscuiți cu cremă de cocos, tăvălita cu cocos și nucile umplute.
Pentru a le prepara nu ai nevoie decât de puțină răbdare, căci procesul nu este greu, însă necesită dorință din parte gospodinelor.
1. Prăjitura Albă ca Zăpada
Ingrediente pentru blat:
-10 linguri lapte;
-10 linguri zahăr;
-10 linguri ulei;
-2 ouă;
-o linguriță amoniac;
-făină cât cuprinde (≈500-550g).
Ingrediente pentru cremă:
-1 litru lapte;
-8 linguri făină;
-6 linguri zahăr;
-200g unt;
-coajă lămâie;
-esență vanilie;
-fulgi de cocos pentru decor.
Mod de preparare: amestecă ingredientele pentru aluat până obții un compus omogen, coace blaturile, apoi montează-le cu cremă și decorează cu fulgi de cocos.
2. Cornulețe fragede cu rahat
Ingrediente:
-500 g făină;
-200 g unt rece;
-150 g zahăr pudră;
-80 ml smântână;
-100 g rahat + opțional magiun;
-40 ml lapte;
-3 gălbenușuri;
zahăr vanilat.
Mod de preparare: Se framântă un aluat fraged, se taie triunghiuri, se pune bucăți de rahat în mijloc, se rulează și se coc până devin aurii.
3. Ruladă de biscuiți cu cremă de cocos
Ingrediente:
-biscuiți simpli;
-lapte condensat sau cremă cu cocos;
-fulgi de cocos.
Mod de preparare: Biscuiții se înmoaie ușor în lapte, se așază pe rând cu crema de cocos, apoi se rulează și se lasă la rece pentru câteva ore.
4. Tăvălita cu cocos
Ingrediente pentru blat:
-375 g făină;
-3 ouă;
-375 g zahăr;
-7,5 linguri lapte;
-1 plic praf de copt.
Cremă:
-½ litru lapte;
-200 g zahăr;
-margarină și cacao.
Mod de preparare: Blatul se coace, se taie cubulețe, se „tăvălesc” prin cremă fierbinte și apoi prin cocos.
5. Nuci umplute
Ingrediente pentru coji:
- 2 ouă;
-150 g zahăr;
-100 g unt;
- o linguriță bicarbonat stins cu lămâie;
- o linguriță esență de vanilie;
-aproximativ 500 g făină.
Ingrediente pentru cremă:
-200 g unt;
-150 g zahăr pudră;
-2 linguri cacao;
-miez de nucă măcinat;
-esență de rom.
Mod de preparare: Se frământă un aluat potrivit, din care se formează biluțe ce se coc în forma specială pentru nuci. După răcire, cojile se umplu cu cremă și se lipesc câte două. Se păstrează la rece pentru a deveni fragede.