Top 5 cele mai savuroase aperitive care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Crăciun!
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 22.12.2025 la 22:18
Actualizat pe 22.12.2025 la 22:18
Crăciunul este un moment de sărbătoare, iar masa de Crăciun nu ar fi completă fără o selecție de aperitive delicioase care să încânte simțurile și să adune familia la masă. Dacă vrei ca această sărbătoare să fie una cu adevărat specială, iată 5 aperitive savuroase care nu trebuie să lipsească de pe masa ta!
- 5 aperitive delicioase pentru o masă de Crăciun perfectă
- Trebuie neapărat să le gătești
Pentru o masă de Crăciun perfectă, nu trebuie să lipsească de pe masă câteva aperitive delicioase, care vor adăuga un plus de savoare sărbătorii. Iată top 5 cele mai savuroase preparate: ouă umplute, salată de boeuf, chifteluțe, salată de vinete cu maioneză și salată de pui cu maioneză și ciuperci.
Rețetă ouă umplute
Ingrediente:
- 12 ouă;
- 1 pate ficat (de 120 gr; eu am pus pate de ficat de pui);
- 2 lingurițe muștar;
- maioneză (dintr-un ou cu 1 linguriță muștar și ulei);
- 2 linguri iaurt;
- sare, piper.
Mod de preparare:
- fierbe ouăle la foc mediu și când începe să fiarbă apa dă focul la mic (fără să clocotească), timp de 12 minute.
- după ce au fiert, lasă-le cam 15 minute în apă rece, cât să se răcească complet, după care se decojesc.
- prepară maioneza în timp ce ouăle fierb. După ce ouăle au fiert, acestea se taie în jumătate pe lungime și se scot gălbenușurile, care se pun într-un bol. Se freacă bine cu o furculiță până se sfărâmă.
- adaugă apoi pateul, sare și piper și freacă până vei obține o pastă omogenă, după care adaugă muștarul, dar și 4 linguri de maioneză și freacă totul până vei obține o pastă fină și spumoasă. Cu compoziția obținută umple jumătățile de ou.
Rețetă salată de boeuf
Ingrediente:
- 200 de grame de cartofi roșii
- o ceapă mare
- 150 de grame de mazăre
- 500 de grame de legume diferite
- 1 kilogram de rasol de vită
- o bucată de os de vită
- sare, piper
Mod de preparare:
- pregătește o oală încăpătoare, unde să fierbi rasolul de vită alături de osul de vită, aproximativ 50 de minute, până când carnea a devenit fragedă.
- între timp, curăță legumele. Cartofii se spală foarte bine și se fierb în coajă timp de aproximativ 20 de minute, iar după ce s-au răcit se curăță.
- oala în care fierbe carnea se curăță de spumă până apa este limpede. Se pun legumele în oala cu carnea și se fierb împreună.
- după ce s-au fiert se scurg bine de apă și se toacă mărunt. Ceapa se aruncă, iar mazărea din conservă de scurge de apă și se adaugă și ea în preparat.
- legumele se amestecă cu maioneză, iar mai apoi se pune salata într-un bol mare și încăpător. Opțional se decorează cu legumele fierte rămase, murături sau măsline.
Rețetă chifteluțe
Ingrediente:
-250 gr de carne de vită tocată
-1 kg de cartofi
-1 ou
-1 ceapă
-pătrunjel verde
-70 gr de pesmet
-6 gr de sare
-4 gr de piper măcinat
-1 linguriță de chimen
-1 linguriță de mentă uscată
-ulei vegetal
Mod de preparare:
- dă prin răzătoarea mică ceapa și cartofii.
- elimină excesul de lichid de la aceste legume, deoarece ele vor lăsa foarte multă zeamă.
- toacă pătrunjelul verde mărunt.
- pune pătrunjelul verde, oul, pesmetul, condimentele și carnea peste compoziția formată din cartofi și ceapă.
- amestecă toate ingredientele de mai sus foarte bine.
- modelează chifteluțele după bunul plac.
- într-o oală pune ulei vegetal și gătește chifteluțele în uleiul bine încins.
Rețetă salată de vinete cu maioneză
Ingrediente:
1 kg de vinete
1 ceapă
1/2 linguriță de sare
Pentru prepararea maionezei:
2 gălbenușuri de ouă medii
2 lingurițe de muștar clasic
350-400 ml ulei de floarea soarelui
1 linguriță de apă minerală
sare după gust
suc de lămâie, opțional, după gust
Mod de preparare:
- se spală vinetele și se coc pe grătar, plită sau la cuptor, întorcându-le periodic până când coaja devine neagră și pulpa moale.
- se scot pe un tocător și se lasă câteva minute să se răcorească, apoi se curăță cu grijă de coajă, având grijă să nu rămână resturi arse care ar putea da un gust amar.
- pulpa se pune într-o sită și se lasă cel puțin 30 de minute la scurs, pentru a elimina cât mai mult din lichidul amar.
- se toacă mărunt pulpa cu un cuțit din lemn sau plastic, evitând ustensilele metalice care pot oxida vinetele și le pot închide la culoare.
- când vinetele coapte s-au scurs bine și s-au răcit, se adaugă ceapa tocată și amestecată cu sare.
- se amestecă vinetele și ceapa cu maioneza și se potrivește gustul salatei cu sare, dacă mai este cazul.
Rețetă salată de pui cu maioneză și ciuperci
Ingrediente:
Pentru salată
600g piept de pui
250g ciuperci
250g castraveți murați
1 legătură mărar
Sare, piper (după gust)
Pentru maioneză
1 gălbenuș fiert
1 gălbenuș crud
2 lingurițe muștar
4 căței de usturoi
Sare (după gust)
Aprox. 200 ml ulei
Mod de preparare:
- se începe cu prepararea pieptului de pui. Fierbe pieptul de pui în apă cu sare până devine fraged. Lasă-l să se răcească, apoi taie-l cubulețe mici sau îl mărunțești după preferință.
- spală și curăță ciupercile, apoi taie-le felii subțiri. Călește-le ușor într-o tigaie fără ulei până se evaporă apa din ele. Lasă-le să se răcească. Apoi taie castraveții murați cubulețe și scurge excesul de zeamă. Toacă fin mărarul.
- pentru a prepara maioneza, zdrobește usturoiul și amestecă-l cu sare. Separat, într-un bol, pune gălbenușul fiert, gălbenușul crud și muștarul, apoi mixează ușor. Începe să adaugi uleiul puțin câte puțin, mixând continuu până obții o maioneză cremoasă. Adaugă usturoiul zdrobit și amestecă bine.
Într-un alt bol mare, pune puiul tăiat, ciupercile, castraveții murați și mărarul tocat. Adaugă sare și piper după gust. Încorporează maioneza și amestecă bine toate ingredientele. Dă salata la frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru a se întrepătrunde aromele. Se servește rece, simplă sau pe felii de pâine prăjită.
Citește și: Rețetă de lasagna a lui chef Horia Manea. Cum să faci un preparat delicios



