Totul despre edamame - beneficii, calorii, preț și cum se mănâncă
Edamamele sunt unul dintre multele tipuri de boabe de soia care există. Unele dintre celelalte tipuri sunt: tempeh, miso și tamari. Această plantă poate oferi o varietate de beneficii nutriționale pentru oricine. Edamamele sunt un tip de soia pe care îl puteți mânca fără a fi nevoie să o procesați mai întâi.
- Cât costă edamamele în România
- De ce să mănânci edamame
- Ce sunt edamamele
Ce sunt edamamele și cum se mănâncă
Tipurile de soia, pe de altă parte, includ în plus tofu, făină de soia și lapte de soia. Dar, spre deosebire de alte tipuri de boabe de soia, edamame sunt comestibile fără a fi prelucrate. Numele său înseamnă literalmente „fasole pe o ramură”, datorită faptului că puteți culege păstăile verzi de pe ramuri și le puteți mânca așa cum sunt.
Edamame boabe
Edamame sunt boabe de soia recoltate înainte de a se coace sau de a se întări. Disponibili decojite, în păstăi, proaspete sau congelate, sunt un aliment popular, pe bază de plante, care poate avea diverse beneficii pentru sănătate.
Fasolea edamame este în mod natural fără gluten și are un conținut scăzut de calorii. Nu conțin colesterol și oferă proteine, fier și calciu.
Edamame păstăi
Boabele de edamame sunt extrem de apreciate, mai ales în bucătăria asiatică. Acestea se pot găsi sub formă de boabe proaspete, dar și cu tot cu păstaie, prefierte și congelate. Păstaia nu se mănâncă.
De ce să mănânci edamame - proprietăți și beneficii
Nu crește glicemia
Cei care mănâncă o mulțime de carbohidrați ușor digerați, cum ar fi zahărul, în mod regulat sunt expuși unui risc crescut de boli cronice. Acest lucru se datorează faptului că digestia rapidă și absorbția carbohidraților cresc nivelul de zahăr din sânge, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperglicemie. Ei bine, edamamele nu cresc excesiv nivelul zahărului din sânge.
Pot reduce riscul de cancer mamar
Boabele de soia sunt bogate în compuși vegetali cunoscuți sub numele de izoflavone.
Deoarece se crede că estrogenul promovează anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, unii cercetători cred că consumul de cantități mari de boabe de soia și izoflavone poate fi riscant. Mai multe studii observaționale au asociat un aport ridicat de produse din soia sau izoflavone cu creșterea țesutului mamar, crescând potențial riscul de cancer de sân.
Cu toate acestea, majoritatea studiilor similare sugerează că un aport ridicat de boabe de soia și produse din soia poate reduce ușor riscul de cancer de sân.
Pot reduce simptomele menopauzei
Această condiție naturală este adesea asociată cu simptome adverse, cum ar fi bufeurile, schimbările de dispoziție și transpirația. Studiile indică faptul că boabele de soia și izoflavonele pot reduce ușor simptomele adverse în timpul menopauzei.
Pentru a experimenta aceste beneficii, femeile trebuie să aibă tipurile potrivite de bacterii intestinale. Un studiu controlat a arătat că administrarea a 135 mg de suplimente de izoflavone pe zi timp de o săptămână – echivalentul a consumului a 68 de grame de boabe de soia pe zi – a redus simptomele menopauzei.
H3 Edamamele în cura de slăbire. Câte calorii au
Consumul de edamame este o modalitate excelentă de a-ți varia sursele de proteine, ceea ce oferă corpului tău acces la o gamă mai largă de nutrienți. Pe lângă conținutul de proteine, edamamele sunt o sursă valoroasă de o varietate de alți nutrienți, așa cum a subliniat Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA).
Calorii: 100
Proteine: 10 g (20% valoare zilnică sau DV)
Grăsimi: 5 g
Carbohidrați: 8 g
Fibre: 6g (24% DV)
Zaharuri naturale: 1 g
Calciu: 60 miligrame (mg) (6 procente DV)
Fier: 8 mg (10% DV)
Sodiu: 15 mg
Vitamina C: 6 g (10 procente DV)
Cât costă edamamele în România
Edamamele au devenit din ce în ce mai populare și la noi în țară. Se găsesc la aproape orice magazin alimentar, iar prețul mediu este de 20 de lei.