Zeamă de urzici - beneficii și preparare. Urzicile sunt bogate în vitamine
Urzicile se găsesc în aproape toate zonele cultivate sau necultivate din gradini, atât în pădure, dar și prin tufișuri sau pe lângă șanturi. Ele sunt niște plante medicinale foarte benefice, căci au un conținut ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Iată cum se face însă zeama de uzici, un preparat gustos.
- Ce beneficii au urzicile
- Cum se prepară zeama de urzici
Cum se prepară zeamă de urzici
Pentru a face zeamă de urzici ai nevoie de:
Ingrediente
- 1 kg de uzici
- 500 ml de bulion
- o ceapă mare
- 1 morcov
- o legătură de pătrunjel
- 4 lămâi medii
Mai înainte de toate va trebui să speli urzicile cu o mănușă pentru a evita înțepăturile, după care le pui într-un vas cu apă și sare și trebuie lăsate la fiert timp de 15 minute.
Când au fiert, se va folosit o strecurătoare pentru a scurge apa. Se toacă ceapa, morcovul și uzicile. Într-un vas mare se toarnă apa scursă de la uzici, se pune ceapa, morcovul și urzicile, după care se dau la fiert.
Din când în când se mai scoate spuma formată cu ajutorul unei palete sau linguri. După 15 minute se adaugă bulionul și se mai lasă să fiarbă timp de alte 15 minute.
La final se adaugă sucul de lămâi, după care și pătrunjelul. Zeama de urzici trebuie să se servească caldă.
Ce beneficii are zeama de urzici
Zeama de urzici are multe beneficii. Urzicile îmbunătățesc sistemul imunitar, dar și activitatea cardiacă. Mai mult de atât, ele au și un efect laxativ și diuretic, dar ameliorează și rinita alergică.
Urzicile sunt bogate în vitamine și au puține calorii
Urzicile sunt foarte bogate în vitamine și au foarte puține calorii. Acestea conțin vitamina A, B2, C, K și au în compoziția lor și acid acetic, acid formic și săruri minerale. În ceea ce privește caloriile, ele sunt puține. Mai precis, la 100 de grame de urizici, numărul de calorii ajunge la 42. kcal.
Cum mai poți consuma urzicile
Dacă vă întrebați și cum mai pot fi folosite urziciile în afară de zeamă, atunci să știți să există și alte preparate pe baza acestor plante.
În afară de zeamă de urzici se mai poate face atât mâncare de urzici, cât și piure de urzici, preparate foarte gustoase și care se fac destul de rapid.