Cea mai bună mâncare de urzici. O rețetă tradițională delicioasă
Publicat pe 12.03.2021 la 19:17 Actualizat pe 12.03.2021 la 19:20
Mulți sunt sceptici cu privire la mâncarea de urzici, dar cu siguranță nu au urmat niciodată această rețetă tradițională. În zilele de post, o mâncare bună de urzici este exact ce ai nevoie. Urzicile fac din acest preparat unul foarte sănătos, care îți va da energia necesară în perioada postului.
- Mâncare de urzici ca la bunica
- Rețetă tradițională delicioasă
Mâncarea de urzici este o variantă bună pentru cei care țin post, dar și pentru cei care vor să slăbească. Această rețetă tradițională este gustoasă, sănătoasă și poate fi servită în diferite forme. După ce o vei încerca, îți vei da seama că urzicile sunt un ingredient minune, atunci când este preparat corespunzător.
Pentru o mâncare reușită este important să folosești urzici proaspete. Același lucru se aplică și la celelalte verdețuri din rețetă.
Ingrediente mâncare de urzici
- 500 de urzici,
- 1 linguriţă de sare,
- 150 g mălai,
- 2-3 linguri de ulei,
- 1 legătură de ceapă verde sau o ceapă de mărime potrivită,
- leuştean, pătrunjel verde tocat mărunt
Modul de preparare
Urzicile se spală bine sub jet de apă în mai multe ape, până când toate impurităţile sunt îndepărtate. Apoi se opăresc în apă fiartă și după ce au scăzut şi dau în primele clocote, se scot cu ajutorul unei spatule.
După, se pun din nou la fiert în apă fiartă se lasă să fiarbă cam 15 minute, până când codiţele urzicilor se pătrund. Urzicile fierte se scot din apă şi se lasă deoparte într-o sită pentru a se scurge de excesul de apă.
Între timp, într-o tigaie sau cratiţă se adaugă uleiul apoi se pune ceapa verde tocată mărunt. Se amestecă din când în când până când ceapa se înmoaie şi devine sticloasă, apoi vasul se ia deoparte.
Urzicile se toacă mărunt, cât sunt calde, şi se pun într-un castron. Peste urzici se presară cam o treime din cantitatea de mălai şi se freacă bine cu ajutorul unei linguri de lemn, până când urzicile au o textură de pastă. Apoi, amestecul obținut se toarnă în vasul cu ceapa și în funcţie de consistenţa dorită se adaugă 2 sau 3 căni din zeama în care au fiert urzicile şi se amestecă bine.
Se dă la foc mic cam 10 minute, după care se adaugă restul de mălai în ploaie. Se lasă să fiarbă în continuare încă un sfert de oră, amestecând încontinuu. La sfârşit, se potriveşte de sare, se presară leuşteanul şi pătrunjelul tocat mărunt şi se ia de pe foc. Poftă bună!