Live acum Viaţa fără filtru
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Publicat pe 01.12.2020 la 18:19 Actualizat pe 01.12.2020 la 18:19

Este 1 decembrie și cum putem să ne bucurăm mai frumos de ziua națională, decât cu niște bucate tradiționale alese, ca la mama acasă. Ce poate fi mai bun decât o porție din delicioasele sarmale, alături de o mămăligă cu brânză și smântână? Pentru cei care țin post, în această perioadă, noi venim cu trei rețele speciale, pentru a vă bucura din plin de gustul autentic românesc.

Sarmale de post delicioase, tocmai bune de pus pe masa de 1 decembrie

Instagram

Sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente

1 varză murată

500 g ciuperci proaspete/ 250 g ciuperci din conservă

250 g ceapă tocată mărunt

250 ml suc de rosii sau bulion

1 morcov ras

250 g orez, cu bob rotund

50 ml ulei

sare, piper

condimente la alegere: cimbru uscat, 2-3 foi de dafin, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat, condimente pentru sarmale.

Cum se prepară sarmalele de post cu ciuperci

Primul pas este să se spele și să se curățe ceapa, morcovul și ciupercile. Acestea vor fi mărunțite, pe rând, cu ajutorul robotului de bucătărie (pe răzătoare mare) ori în mașina de tocat carne. Este foarte important ca, inițial, aceste ingrediente să nu fie amestecate, ci colectate în trei recipiente diferite.

Ceapa se va căli într-o tigaie, iar ulterior va fi adăugat și morcovul pentru sotare, timp de 3-4 minute. Ciupercile se adaugă ultimele, pentru a-și pierde apa din ele.

Când compoziția începe să sfârâie în tigaie se pune la călit și orezul, timp de 1-2 minute, astfel încât să se călească ușor și să împrumute gustul legumelor. Se adaugă sare și piper, după gust.

După ce stingem focul, se poate adăuga în umplutură o mână de mărar.

Acum este rândul foilor de varză. În cazul în care sunt prea acre sau prea sărate, ele trebuie clătite sau lăsate în apă rece timp de 10-20 ce minute. Fiecare foaie se va împărți cam în 3-4 bucăți, de formă dreptunghiulară.

Cotoarele și resturile pot fi păstrate pentru a căptuși vasul în care se vor fierbe sarmalele.

În fiecare foaie se va pune o lingură de compoziție, apoi se va rula.

Sarmalele se pun într-o oală, se stropesc cu o lingură de ulei și este turnată apă cât să le cuprindă, dar fără să le acopere.

Ca idee de preparare, oala poate fi băgată la cuptor la o temperatură de 170 C. În functie de varză, sarmalele sunt gata în aproximativ 90-120 de minute.

Sarmale de post mânăstirești

Ingrediente

1 ceapă mare sau 2 cepe de mărime medie

1 morcov mic

50 ml ulei

150 de grame de orez cu bob rotund, spălat sub jet de apă rece, într-o sită, și zvântat

150 de grame de nucă

100 de grame de stafide

1 căpățână de varză murată, nici prea mare, nici prea mică

verdeață tocată după gust

1 linguriță rasă de cimbru uscat

1 linguriță cu vârf de pastă de roșii

200 ml. bulion de roșii

sare și piper

opțional: mărar și cimbru uscat

Cum se prepară sarmalele de post mânăstirești

Chiar dacă pare ciudat, sarmalelr de post mănăstirești conțin pe lista ingredientelor unele lucruri pe care le-am vedea, mai degrabă, în compoziția pentru prăjituri. Cu toate acestea, sarmalele nu vor fi dulci, ci vor avea doar dulceața delicată pe care ar da-o o carne de bună calitate. E un amestec echilibrat și bine gândit. Miezul de nucă se poate hidrata în apă rece cam 1-2 ore înainte.

Se toacă mărunt ceapa și se rade morcovul prin răzătoarea fină. La fel ca la sarmalele cu ciuperci, se călește într-o tigaie mai întâi ceapa, apoi morcovul și se amestecă rapid. După aceea, se adaugă orezul, care va sta la foc timp de 2-3 minute, amestecând constant.

Nuca va fi tocată, între timp, cu ajutorul unui robot sau tocător de carne.

Se va adăuga și el în tigaie, pentru aproximativ 2 minute.

Se desface pasta de roșii în 2 linguri de apă și se adaugă în tigaie, amestecând bine, până se omogenizează. În final, se pun și stafidele și se oprește focul.

Umplutura se răstoarnă imediat într-un castron, se adaugă și verdeața și se omogenizează bine totul.

Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, umplerea sarmalelor

Fiecare foaie de varză murată se va umple cu o lingură de compoziție.

Pe fundul unei oale se așterme un pat confortabil din tocătura de varză murată, apoi se aranjează sarmalele. Se pot adăuga ramuri de mărar uscat, de cimbru uscat și frunză de dafin.

Într-o crăticioară, se dă în clocot bulionul de roșii cu ½ de litru de apă și se toarnă deasupra sarmalelor aranjate în oală. Se mai adaugă apă fierbinte, cât să le acopere cam de 8 cm. Se acoperă cu capacul și se pune oala pe foc mic. Se fierb sarmalele până când e bine fiartă varza. Practic, orezul va fierbe în 20 de minute, dar uneori e posibil să dăm peste o varză care fierbe mai greu.

Sarmale de post din Bucovina

Ingrediente

4 cepe mari

4 morcovi medii

2 legături de mărar

2 dovlecei mari

4 cești de orez alb pentru sarmale

sare și piper

ardei iute

2 legături de pătrunjel

foi de varză murată și opțional și foi de viță de vie

un cotor de varză murată

2 căni de zeamă de varză murată

un plic de semințe de chimen

10 linguri de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Se curăță și se toacă toacă ceapa, morcovii și dovleceii. Este important ca acestea să fie date prin răzătoare/ tocate separat. Într-o tigaie cu ulei încind se vor sota la foc mic ceapa morcovul, împreună cu semințele de chimen, ardeiul iute plus sarea și piperul.

Tot în tigaie se vor adăuga ulterior și varza murată tocată mărunt. Compoziția va rămâne pe foc timp de încă 5 minute.

Se adaucă dovleceii dați prin răzătoare și se lasă, pentru încă un minut, la foc mic.

Se pune orezul la final și se amestecă cu compoziția, la fel ca în cazul rețetelor de mai sus.

Se pune și verdeață, după gust.

Într-o oală mare de cuptor se pun crenguțe de mărar, de pătrunjel și de cimbru. Peste acestea se așează sarmalele, umplute și rulate.

Se pun 2 căni de zeamă de varză și încă două de apă.

Oala se pune la cuptor timp de 2-3 ore, la foc potrivit.

Poftă bună!

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Bianca Drăgușanu a recunoscut că își mai dorește un copil! Ce relație are fiica ei cu Gabi Bădălău: ”Ține foarte mult la el”
  • Bianca Drăgușanu se vede mamă și a doua oară
  • Vedeta este topită după copii
Stiri interne
Ce semnifică linia roșie continuă nou apărută pe șosele. Toți șoferii trebuie să știe 
  • Ce trebuie să știe șoferii despre linia continuă roșie de pe șosele
  • Cum influențează circulația și ce trebuie să facă participanții la trafic
Beauty & Lifestyle
Planta de balcon care te va face să te simți ca în Amalfi! Cum se îngrijește corect
  • O plantă de balcon are o frumusețe aparte
  • Cum se îngrijește
Horoscop
Zodiile care își vor schimba drastic viața și cariera până la sfârșitul lunii martie. Cine sunt nativii care vor trece prin transformări mari
  • Ce zodii își vor schimba drastic viața și cariera până la sfârșitul lunii martie
  • Cine sunt nativii care vor trece prin transformări mari
Showbiz intern
Irina Fodor, dovadă incredibilă de curaj! Ce mâncare ciudată a degustat în Asia Express: ”Are gheară!” | VIDEO
  • Imagini savuroase cu Irina Fodor
  • Ce mâncare ciudată a degustat prezentatoarea TV în Asia Express
Showbiz intern
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
  • Cum a afectat-o divorțul părinților pe Alessia Năstase
  • Tânăra a vorbit despre separarea Amaliei de Ilie Năstase
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
ANM a prelungit codul galben de vreme severă. Ploi torenţiale şi vijelii puternice în toată ţara, până luni seară
recomandare pe as.ro
Motivul pentru care Gigi Becali a plâns în direct! Povestea emoţionantă dezvăluită de patronul FCSB
Romania TV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
Romania TV
Anunțul MOMENTULUI de la ANM. Iarna se întoarce în România. NINSORI și ploi la București!
recomandare pe antena3.ro
O casă cu lățimea de doar 2 metri, dar cu 3 etaje, a fost scoasă la vânzare cu 1,5 milioane de euro, la Londra. Cum arată în interior
recomandare pe antena3.ro
Un bărbat, care a fost ținut captiv mai bine 20 de ani de mama sa vitregă, a evadat după ce a provocat un incendiu în casă
recomandare pe antena3.ro
În 1975, o tânără a fost găsită moartă într-o pădure și nimeni nu a știut ce s-a întâmplat. Un indiciu pierdut a elucidat acum misterul
recomandare pe playtech.ro
Top 3 zodii care vor cunoaşte abundenţa financiară până la final de martie. Vin bani din toate direcţiile
recomandare pe playtech.ro
Ce să faci cu bulbii de lalea când încep să răsară. Aşa vor fi flori din belşug în următoarea lună
recomandare pe redactia.ro
Planul pus la cale de Putin pentru Ucraina. Președintele Rusiei vrea să-l facă pe Trump să accepte totul
recomandare pe redactia.ro
Când sunt Rusaliile anul acesta. Românii vor avea trei zile libere
recomandare pe Ciao.ro
A murit actrița iubită de toți românii! Doliu imens în lumea filmului
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Reacția lui Gigi Becali pentru George Simion. Mesaj dur
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe bzi.ro
Minerva, mesaje din lumea de dincolo! Ce i-a cerut Gabrielei Lucuțar să-i pună în sicriu
recomandare pe dailybusiness.ro
Cât costă un kilogram de roșii românești la tarabe. Prețuri cu 50% mai mari decât anul trecut
recomandare pe dailybusiness.ro
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
recomandare pe Jurnalul.ro
Metamorfoză: 3 Zodii se reinventează TOTAL în Martie 2025
recomandare pe a1.ro
Regretă Gabriela Cristea că a renunțat la televiziune? Ce a spus despre revenirea pe micile ecrane ale publicului