Live acum Meniu de vedetă
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Publicat pe 01.12.2020 la 18:19 Actualizat pe 01.12.2020 la 18:19

Este 1 decembrie și cum putem să ne bucurăm mai frumos de ziua națională, decât cu niște bucate tradiționale alese, ca la mama acasă. Ce poate fi mai bun decât o porție din delicioasele sarmale, alături de o mămăligă cu brânză și smântână? Pentru cei care țin post, în această perioadă, noi venim cu trei rețele speciale, pentru a vă bucura din plin de gustul autentic românesc.

Sarmale de post delicioase, tocmai bune de pus pe masa de 1 decembrie

Instagram

Sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente

1 varză murată

500 g ciuperci proaspete/ 250 g ciuperci din conservă

250 g ceapă tocată mărunt

250 ml suc de rosii sau bulion

1 morcov ras

250 g orez, cu bob rotund

50 ml ulei

sare, piper

condimente la alegere: cimbru uscat, 2-3 foi de dafin, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat, condimente pentru sarmale.

Cum se prepară sarmalele de post cu ciuperci

Primul pas este să se spele și să se curățe ceapa, morcovul și ciupercile. Acestea vor fi mărunțite, pe rând, cu ajutorul robotului de bucătărie (pe răzătoare mare) ori în mașina de tocat carne. Este foarte important ca, inițial, aceste ingrediente să nu fie amestecate, ci colectate în trei recipiente diferite.

Ceapa se va căli într-o tigaie, iar ulterior va fi adăugat și morcovul pentru sotare, timp de 3-4 minute. Ciupercile se adaugă ultimele, pentru a-și pierde apa din ele.

Când compoziția începe să sfârâie în tigaie se pune la călit și orezul, timp de 1-2 minute, astfel încât să se călească ușor și să împrumute gustul legumelor. Se adaugă sare și piper, după gust.

După ce stingem focul, se poate adăuga în umplutură o mână de mărar.

Acum este rândul foilor de varză. În cazul în care sunt prea acre sau prea sărate, ele trebuie clătite sau lăsate în apă rece timp de 10-20 ce minute. Fiecare foaie se va împărți cam în 3-4 bucăți, de formă dreptunghiulară.

Cotoarele și resturile pot fi păstrate pentru a căptuși vasul în care se vor fierbe sarmalele.

În fiecare foaie se va pune o lingură de compoziție, apoi se va rula.

Sarmalele se pun într-o oală, se stropesc cu o lingură de ulei și este turnată apă cât să le cuprindă, dar fără să le acopere.

Ca idee de preparare, oala poate fi băgată la cuptor la o temperatură de 170 C. În functie de varză, sarmalele sunt gata în aproximativ 90-120 de minute.

Sarmale de post mânăstirești

Ingrediente

1 ceapă mare sau 2 cepe de mărime medie

1 morcov mic

50 ml ulei

150 de grame de orez cu bob rotund, spălat sub jet de apă rece, într-o sită, și zvântat

150 de grame de nucă

100 de grame de stafide

1 căpățână de varză murată, nici prea mare, nici prea mică

verdeață tocată după gust

1 linguriță rasă de cimbru uscat

1 linguriță cu vârf de pastă de roșii

200 ml. bulion de roșii

sare și piper

opțional: mărar și cimbru uscat

Cum se prepară sarmalele de post mânăstirești

Chiar dacă pare ciudat, sarmalelr de post mănăstirești conțin pe lista ingredientelor unele lucruri pe care le-am vedea, mai degrabă, în compoziția pentru prăjituri. Cu toate acestea, sarmalele nu vor fi dulci, ci vor avea doar dulceața delicată pe care ar da-o o carne de bună calitate. E un amestec echilibrat și bine gândit. Miezul de nucă se poate hidrata în apă rece cam 1-2 ore înainte.

Se toacă mărunt ceapa și se rade morcovul prin răzătoarea fină. La fel ca la sarmalele cu ciuperci, se călește într-o tigaie mai întâi ceapa, apoi morcovul și se amestecă rapid. După aceea, se adaugă orezul, care va sta la foc timp de 2-3 minute, amestecând constant.

Nuca va fi tocată, între timp, cu ajutorul unui robot sau tocător de carne.

Se va adăuga și el în tigaie, pentru aproximativ 2 minute.

Se desface pasta de roșii în 2 linguri de apă și se adaugă în tigaie, amestecând bine, până se omogenizează. În final, se pun și stafidele și se oprește focul.

Umplutura se răstoarnă imediat într-un castron, se adaugă și verdeața și se omogenizează bine totul.

Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, umplerea sarmalelor

Fiecare foaie de varză murată se va umple cu o lingură de compoziție.

Pe fundul unei oale se așterme un pat confortabil din tocătura de varză murată, apoi se aranjează sarmalele. Se pot adăuga ramuri de mărar uscat, de cimbru uscat și frunză de dafin.

Într-o crăticioară, se dă în clocot bulionul de roșii cu ½ de litru de apă și se toarnă deasupra sarmalelor aranjate în oală. Se mai adaugă apă fierbinte, cât să le acopere cam de 8 cm. Se acoperă cu capacul și se pune oala pe foc mic. Se fierb sarmalele până când e bine fiartă varza. Practic, orezul va fierbe în 20 de minute, dar uneori e posibil să dăm peste o varză care fierbe mai greu.

Sarmale de post din Bucovina

Ingrediente

4 cepe mari

4 morcovi medii

2 legături de mărar

2 dovlecei mari

4 cești de orez alb pentru sarmale

sare și piper

ardei iute

2 legături de pătrunjel

foi de varză murată și opțional și foi de viță de vie

un cotor de varză murată

2 căni de zeamă de varză murată

un plic de semințe de chimen

10 linguri de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Se curăță și se toacă toacă ceapa, morcovii și dovleceii. Este important ca acestea să fie date prin răzătoare/ tocate separat. Într-o tigaie cu ulei încind se vor sota la foc mic ceapa morcovul, împreună cu semințele de chimen, ardeiul iute plus sarea și piperul.

Tot în tigaie se vor adăuga ulterior și varza murată tocată mărunt. Compoziția va rămâne pe foc timp de încă 5 minute.

Se adaucă dovleceii dați prin răzătoare și se lasă, pentru încă un minut, la foc mic.

Se pune orezul la final și se amestecă cu compoziția, la fel ca în cazul rețetelor de mai sus.

Se pune și verdeață, după gust.

Într-o oală mare de cuptor se pun crenguțe de mărar, de pătrunjel și de cimbru. Peste acestea se așează sarmalele, umplute și rulate.

Se pun 2 căni de zeamă de varză și încă două de apă.

Oala se pune la cuptor timp de 2-3 ore, la foc potrivit.

Poftă bună!

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Asia Express, 9 noiembrie 2025. Dan Alexa, pus la încercare! Ce a pățit concurentul: „Uite și tu unde am ajuns...”
  • Dan Alexa în fața unei provocări dificile în Asia Express
  • Ce a fost nevoit antrenorul să facă și cum a reacționat
Emisiuni TV
Asia Express, 9 noiembrie 2025. Karmen Minune, situație dificilă în timpul unei probe: „Mi s-a făcut rău.” Ce s-a întâmplat cu artista
  • Ce probleme a întâmpinat Karmen Minune în timpul unei probe
  • Concurentei i s-a făcut rău
Stiri interne
Cine este românul care a murit în Italia. Iosif avea 54 de ani. A fost lăsat singur pe șantier și a fost găsit inconștient
  • Cine e românul în vârstă de 54 de ani găsit inconștient pe un șantier din Italia
  • Iosif avea 54 de ani
Emisiuni TV
Asia Express, 9 noiembrie 2025. Prima provocare din semifinala sezonului. Ce au avut de făcut cele trei echipe rămase în competiție
  • Semifinala sezonului a început cu o misiune extremă
  • Ce au fost nevoite echipele să facă
Stiri interne
Un bărbat din Dâmbovița și fiica sa au fost arestați după ce au răpit o femeie de pe stradă. Cine a fost victima celor doi
  • Un bărbat și fiica sa, arestați pentru răpire în Dâmbovița
  • Detalii despre femeia răpită de pe stradă
Showbiz intern
Cum și-a amenajat Liviu Vârciu casa de vacanță din Poiana Brașov. Imagini din proprietatea pe care o deține artistul la munte
  • Imagini din casa de vacanță a lui Liviu Vârciu din Poiana Brașov
  • Cum și-a amenajat artistul proprietatea
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O mamă a trei copii ucisă de soţ în faţa celui mai mic, în Teleorman. Băieţelul îşi ţinea încă mama în braţe
recomandare pe as.ro
Rămasă fără ajutorul lui Gigi Becali, se pregăteşte să spele vase pentru 1.200 de lei pe lună
Romania TV
Anunţul momentului după necropsie. Controverse legate de "laptele uitării", medicamentul găsit lângă doctoriţa moartă la 37 de ani
Romania TV
Cine este fostul soț al Ștefaniei Szabo. Sorin ocupă o funcție foarte importantă și e cunoscut în tot Buzăul. Și mama lui este o persoană influentă în oraș
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Plată pierderi pentru coloana de pe casa scării. Ce spune legea?
recomandare pe playtech.ro
Temperatura la care trebuie să ai cauciucuri de iarnă montate. Nu contează luna din an
recomandare pe redactia.ro
Doliu în fotbalul românesc. A murit marele antrenor Emeric Ienei
recomandare pe redactia.ro
Durere imensă în Gașca Zurli! Un membru iubit s-a stins din viață: „Acum, avem un înger care ne veghează”
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Ce a văzut toată lumea după ce prezentatoarea TV s-a întins prea tare. „Mi s-a rupt bluza”
recomandare pe bzi.ro
Un medic legist aruncă bomba după moartea Ștefaniei Szabo: „Au cam început să se «aboneze» la farmaciile spitalelor!“
recomandare pe bzi.ro
Schimbare radicală de situație! Fratele Ștefaniei Szabo rupe tăcerea după moartea doctoriței!
recomandare pe dailybusiness.ro
Donald Trump a declarat că Africa de Sud ar trebui exclusă din G20 și că nu va participa la summitul de la Johannesburg
recomandare pe dailybusiness.ro
Vladimir Putin cere Consiliului de Securitate propuneri pentru posibila reluare a testelor de arme nucleare
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 3 - 9 noiembrie 2025. Luna plină din Taur ne ajută să ne valorificăm timpul și talentele
recomandare pe a1.ro
"Am crezut că mi-am mâncat bebelușul de viu". Cu ce sindrom rar s-a confruntat o proaspătă mămică