Live acum
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Publicat pe 01.12.2020 la 18:19 Actualizat pe 01.12.2020 la 18:19

Este 1 decembrie și cum putem să ne bucurăm mai frumos de ziua națională, decât cu niște bucate tradiționale alese, ca la mama acasă. Ce poate fi mai bun decât o porție din delicioasele sarmale, alături de o mămăligă cu brânză și smântână? Pentru cei care țin post, în această perioadă, noi venim cu trei rețele speciale, pentru a vă bucura din plin de gustul autentic românesc.

Sarmale de post delicioase, tocmai bune de pus pe masa de 1 decembrie

Instagram

Sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente

1 varză murată

500 g ciuperci proaspete/ 250 g ciuperci din conservă

250 g ceapă tocată mărunt

250 ml suc de rosii sau bulion

1 morcov ras

250 g orez, cu bob rotund

50 ml ulei

sare, piper

condimente la alegere: cimbru uscat, 2-3 foi de dafin, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat, condimente pentru sarmale.

Cum se prepară sarmalele de post cu ciuperci

Primul pas este să se spele și să se curățe ceapa, morcovul și ciupercile. Acestea vor fi mărunțite, pe rând, cu ajutorul robotului de bucătărie (pe răzătoare mare) ori în mașina de tocat carne. Este foarte important ca, inițial, aceste ingrediente să nu fie amestecate, ci colectate în trei recipiente diferite.

Ceapa se va căli într-o tigaie, iar ulterior va fi adăugat și morcovul pentru sotare, timp de 3-4 minute. Ciupercile se adaugă ultimele, pentru a-și pierde apa din ele.

Când compoziția începe să sfârâie în tigaie se pune la călit și orezul, timp de 1-2 minute, astfel încât să se călească ușor și să împrumute gustul legumelor. Se adaugă sare și piper, după gust.

După ce stingem focul, se poate adăuga în umplutură o mână de mărar.

Acum este rândul foilor de varză. În cazul în care sunt prea acre sau prea sărate, ele trebuie clătite sau lăsate în apă rece timp de 10-20 ce minute. Fiecare foaie se va împărți cam în 3-4 bucăți, de formă dreptunghiulară.

Cotoarele și resturile pot fi păstrate pentru a căptuși vasul în care se vor fierbe sarmalele.

În fiecare foaie se va pune o lingură de compoziție, apoi se va rula.

Sarmalele se pun într-o oală, se stropesc cu o lingură de ulei și este turnată apă cât să le cuprindă, dar fără să le acopere.

Ca idee de preparare, oala poate fi băgată la cuptor la o temperatură de 170 C. În functie de varză, sarmalele sunt gata în aproximativ 90-120 de minute.

Sarmale de post mânăstirești

Ingrediente

1 ceapă mare sau 2 cepe de mărime medie

1 morcov mic

50 ml ulei

150 de grame de orez cu bob rotund, spălat sub jet de apă rece, într-o sită, și zvântat

150 de grame de nucă

100 de grame de stafide

1 căpățână de varză murată, nici prea mare, nici prea mică

verdeață tocată după gust

1 linguriță rasă de cimbru uscat

1 linguriță cu vârf de pastă de roșii

200 ml. bulion de roșii

sare și piper

opțional: mărar și cimbru uscat

Cum se prepară sarmalele de post mânăstirești

Chiar dacă pare ciudat, sarmalelr de post mănăstirești conțin pe lista ingredientelor unele lucruri pe care le-am vedea, mai degrabă, în compoziția pentru prăjituri. Cu toate acestea, sarmalele nu vor fi dulci, ci vor avea doar dulceața delicată pe care ar da-o o carne de bună calitate. E un amestec echilibrat și bine gândit. Miezul de nucă se poate hidrata în apă rece cam 1-2 ore înainte.

Se toacă mărunt ceapa și se rade morcovul prin răzătoarea fină. La fel ca la sarmalele cu ciuperci, se călește într-o tigaie mai întâi ceapa, apoi morcovul și se amestecă rapid. După aceea, se adaugă orezul, care va sta la foc timp de 2-3 minute, amestecând constant.

Nuca va fi tocată, între timp, cu ajutorul unui robot sau tocător de carne.

Se va adăuga și el în tigaie, pentru aproximativ 2 minute.

Se desface pasta de roșii în 2 linguri de apă și se adaugă în tigaie, amestecând bine, până se omogenizează. În final, se pun și stafidele și se oprește focul.

Umplutura se răstoarnă imediat într-un castron, se adaugă și verdeața și se omogenizează bine totul.

Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, umplerea sarmalelor

Fiecare foaie de varză murată se va umple cu o lingură de compoziție.

Pe fundul unei oale se așterme un pat confortabil din tocătura de varză murată, apoi se aranjează sarmalele. Se pot adăuga ramuri de mărar uscat, de cimbru uscat și frunză de dafin.

Într-o crăticioară, se dă în clocot bulionul de roșii cu ½ de litru de apă și se toarnă deasupra sarmalelor aranjate în oală. Se mai adaugă apă fierbinte, cât să le acopere cam de 8 cm. Se acoperă cu capacul și se pune oala pe foc mic. Se fierb sarmalele până când e bine fiartă varza. Practic, orezul va fierbe în 20 de minute, dar uneori e posibil să dăm peste o varză care fierbe mai greu.

Sarmale de post din Bucovina

Ingrediente

4 cepe mari

4 morcovi medii

2 legături de mărar

2 dovlecei mari

4 cești de orez alb pentru sarmale

sare și piper

ardei iute

2 legături de pătrunjel

foi de varză murată și opțional și foi de viță de vie

un cotor de varză murată

2 căni de zeamă de varză murată

un plic de semințe de chimen

10 linguri de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Se curăță și se toacă toacă ceapa, morcovii și dovleceii. Este important ca acestea să fie date prin răzătoare/ tocate separat. Într-o tigaie cu ulei încind se vor sota la foc mic ceapa morcovul, împreună cu semințele de chimen, ardeiul iute plus sarea și piperul.

Tot în tigaie se vor adăuga ulterior și varza murată tocată mărunt. Compoziția va rămâne pe foc timp de încă 5 minute.

Se adaucă dovleceii dați prin răzătoare și se lasă, pentru încă un minut, la foc mic.

Se pune orezul la final și se amestecă cu compoziția, la fel ca în cazul rețetelor de mai sus.

Se pune și verdeață, după gust.

Într-o oală mare de cuptor se pun crenguțe de mărar, de pătrunjel și de cimbru. Peste acestea se așează sarmalele, umplute și rulate.

Se pun 2 căni de zeamă de varză și încă două de apă.

Oala se pune la cuptor timp de 2-3 ore, la foc potrivit.

Poftă bună!

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Avocatul familiei Prigoană, primele declarații despre procesul cu Adriana Bahmuțeanu! A contrazis acuzațiile vedetei: ”Nu există nicio sumă de 45.000 euro”
  • Ce spune avocatul lui Honorius Prigoană despre procesul cu Adriana Bahmuțeanu
  • Cum ar sta lucrurile în acest conflict
Horoscop zilnic
Horoscop joi, 13 martie 2025: Balanțele vor avea parte de o zi aglomerată
  • Horoscopul zilei de joi, 13 martie 2025
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de joi
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Emisiuni TV
Chefi la cuțite, 12 martie 2025. Cine a câștigat a treia amuletă. Preparatele au fost jurizate de Chef Vlad Pădurescu
  • Cine a câștigat a treia amuletă
  • Preparatele au fost jurizate de Chef Vlad Pădurescu
Showbiz intern
Primele imagini cu Ștefan Floroaica și Alexandru Ion de la filmările Asia Express! Cum se descurcă cei doi actori | FOTO
  • Cum se descurcă concurentții de la Asia Express în noul sezon
  • Ștefan Floroaica și Alexandru Ioan au fost surprinși așa cum nu i-ai mai văzut
Stiri interne
Gest sinistru făcut în pușcărie de criminalul care a îngrozit România / Familia victimei este în stare de șoc
  • Criminalul care a șocat România a transmis niște mesaje sinistre, din pușcărie
  • Mama fetei care a fost ucisă de Alexandru Mavrichie nu își poate reveni
  • Conducerea penitenciarului a anunțat, în exclusivitate pentru SPYNEWS.ro, măsuri drastice
Stiri interne
Oreste a scăpat definitiv, după ce a fost prins drogat la volan / Detalii exclusive
  • Oreste Teodorescu a scăpat definitiv de dosarul penal
  • El a fost condamnat, cu amânare, pentru că a șofat drogat
  • Săptămâna aceasta s-a împlinit termenul stabilit de judecători
  • Oreste nu mai are nicio interdicție
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Deţinut român, găsit mort într-o închisoare din Italia. Bărbatul şi-ar fi pus capăt zilelor în celulă
recomandare pe as.ro
Afacerea de zeci milioane de euro cu care Dan Şucu vrea să îi dea lovitura lui Gigi Becali chiar în Pipera
Romania TV
Anunțul MOMENTULUI de la ANM. Iarna se întoarce în România. NINSORI și ploi la București!
Romania TV
BREAKING NEWS! Veste proastă primită de Simona Halep!
recomandare pe antena3.ro
Un sat abandonat din Spania este scos la vânzare cu 89.000 de euro: „Dacă tăiați buruienile se vede marea”
recomandare pe antena3.ro
Presupusul nepot al lui Nicolae Ceauşescu a fost prins la furat de brânză într-un supermarchet din Italia
recomandare pe antena3.ro
Oamenii dintr-un orășel englez au aflat că vecina lor era milionară abia după ce aceasta a murit. Surpriza uriașă a fost testamentul ei
recomandare pe playtech.ro
Când se taie trandafirii. Întârzierea te poate lăsa fără flori abundente în această vară
recomandare pe playtech.ro
Soţia lui Gică Hagi, gafă de neimaginat la Palatul Cotroceni! A întors toate privirile când a…
recomandare pe redactia.ro
Când sunt Rusaliile anul acesta. Românii vor avea trei zile libere
recomandare pe redactia.ro
Când sunt Rusaliile anul acesta. Românii vor avea trei zile libere
recomandare pe Ciao.ro
A murit actrița iubită de toți românii! Doliu imens în lumea filmului
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Reacția lui Gigi Becali pentru George Simion. Mesaj dur
recomandare pe bzi.ro
Minerva, mesaje din lumea de dincolo! Ce i-a cerut Gabrielei Lucuțar să-i pună în sicriu
recomandare pe bzi.ro
Ce dramă a trăit Andi Moisescu! De ce nu l-a crescut mama sa în primii ani de viață
recomandare pe dailybusiness.ro
500 de lei de la stat pentru acești români. Banii ajung în cont din 2025
recomandare pe dailybusiness.ro
Iarna revine în forță! România, lovită de un nou val de ninsori în plină primăvară
recomandare pe Jurnalul.ro
Reguli noi pentru angajații și angajatorii din România 
recomandare pe a1.ro
Reacția Corneliei, mama Cristinei Cioran, când a aflat de cea de-a doua sarcină a fiicei. „S-a întâmplat necazul, scandalul…”