Secretul cozonacului pufos fără frământare. Ce să faci ca să fie aromat și pufos
Publicat pe 09.04.2025 la 18:20 Actualizat pe 09.04.2025 la 18:20
Dacă îți dorești un cozonac pufos și aromat, trebuie neapărat să apelezi la acest truc. Gospodinele profesioniste îl folosesc de fiecare dată, iar rezultatul este uimitor. Rețeta este ușoară și rapidă. Iată cum gătești un cozonac pufos fără frământare, pentru Paște.
- Rețetă delicioasă de cozonac
- Ce să faci să fie aromat și pufos
A sosit sezonul cozonacilor. Fie că sunt cu nucă, mac sau ciocolată, cei mai delicioși sunt cei pufoși. Pentru a obține un aluat perfect, este necesar să urmezi câți pași importanți, pentru a te asigura că nu vei da greș.
Trucuri pentru a obține un cozonac pufos
Micile detalii sunt cele care contează când vine vorba despre gătirea cozonacilor, dacă vrei să te bucuri de o delicatesă în adevăratul sens al cuvântului. Există mai multe trucuri pentru a obține un cozonac pufos și aromat, pe care toată familia ta îl va îndrăgi.
Lasă cozonacul în tavă după ce s-a copt
O greșeală pe care multe gospodine îl fac când vine vorba despre cozonac este să îl scoată din tavă imediat după ce s-a copt. Pentru a fi pufos, este recomandat să îl mai lași în tavă încă 15 minute și abia apoi să îl scoți.
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei
Un alt pas important este să adaugi ingredientele la temperatura camerei. Dacă acestea sunt proaspăt scoase din frigider, aluatul tău ar putea să aibă de suferit.
Rețetă de cozonac fără frământare
Îți prezentăm o rețetă simplă de cozonac fără frământare, pe care, cu siguranță, îl vei îndrăgi. Cozonacul va fi pufos și moale, iar aroma lui va fi intensă.
Ingrediente
- 5 ouă
- 1 kilogram de făină
- două portocale
- 420 de grame de miez de nucă
- 42 de grame de drojdie
- 300 de grame de zahăr
- 200 ml de lapte
- 4 linguri de ulei
- o esență de rom
- zahăr pudră
- o jumătate de pachet de unt de 80% grăsime
- 5 linguri de ulei
- coaja de la o lămâie
Mod de preparare
Se cerne făina, se pune într-un castron, iar în mijloc se face o gaură și se adaugă drojdia, puțin lapte călduț și două linguri de zahăr. Se separă albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile se adaugă în castron după ce drojdia face bule. Se adaugă și j150 de grame de zahăr.
Se formează umplutura din albușurile bătute cu zahăr și amestecate cu cacao și nucă. În bolul cu amestecul pentru aluat se adaugă restul de lapte cald, untul topit și se amestecă pentru a se omogeniza cu restul cantității pentru aluat. Compoziția se lasă la dospit timo de o oră.
După ce și-a dublat cantitatea, aluatul se ămparte în patru bucăți și fiecare se întinde. Pe suprafața ei se pune amestecul de umplutură. Se răsucesc câte două și se pun în două tăvi tapetate cu ulei și hârtie. Se ung cu ou bătut și se bagă la cuptorul preîncălzit 180 de grade Celsius și se coace timp de aproximativ 50 de minute, până trece de testul scobitorii. După ce se scot din cuptor, se pudrează cu zahăr.