Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Ce este bine să faci în această zi
Publicat pe 18.04.2025 la 08:56 Actualizat pe 18.04.2025 la 08:56
Vinerea Mare este ultima zi de vineri de dinainte de Paște. Este o zi importantă pentru creștini, în care credința trebuie să aibă prioritate. Iată câteva tradiții și obiceiuri pe care creștinii le țin în această zi importantă.
- Ce tradiții au loc în Vinerea Mare
- Lucruri pe care trebuie să eviți să le faci în această zi
Vinerea Mare are o semnificație deosebită pentru creștinii care sărbătoresc Paștele. Înainte de marea sărbătoare, cu toții se pregătesc sufletește, iar fiecare zi din Săptămâna Mare are propria semnificație și mai multe tradiții. Vinerea Mare are loc în ultima vineri de dinainte de Paște.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
Vinerea Mare este o zi cu multe tradiții și obiceiuri. Este numită și Vinerea Patimilor, pentru că în această zi Iisus Hristos a fost răstignit, motiv pentru care anumiți creștini țin post negru. De asemenea, creștinii fac pomenire la Patimile lui Hristos.
Cei care participă la slujbele de la biserică din Vinerea Mare înconjoară biserica și cântă prohodul. Sfântul Epitaf se așează pe Masa Sfântă din altar, până la slujba de Înviere. La finalul slujbei, preoții împart, conform tradiției, flori considerate vindecătoare. Femeile vizitează mormintele și aprind lumânări.
O tradiție pe care credincioșii o urmează este să treacă pe sub Sfântul Aer, pentru că astfel nu vor mai avea dureri de spate sau de cap. O altă tradiție presupune să se scufunde în apă de trei ori, pentru a se menține sănătoși întregul an.
Ce nu e bine să faci în această zi
Există și câteva sperstiții legate de Vinerea Mare. Se spune că nu trebuie să mănânci urzici, pentru că Iisus a fost bătut cu urzici. La biserică nu au loc slujbele de Sfânta Liturghie.
Este interzis ca persoanele credincioase să facă munca câmpului, lucrări agricole sau să sacrifice păsări sau animale. Este o zi în care nu se spală rufe, nu se coase și nu se face curățenie.