Cum îți poate distruge enterocolita organismul. Principalele simptome pe care nu ar trebui să le ignori. Sfaturile unui conferențiar universitar
Enterocolita este o inflamație la nivelul tractului digestiv și poate afecta atât adulții, cât și copiii. De obicei, are un debut brusc și se transmite de la o persoană la alta. Nu apare doar în sezonul cald, ci poate cauza probleme și iarna din cauza unor virusuri.
- Enterocolita are, de obicei, un debut brusc
- Care sunt principalele simptome
Enterocolita poate să apară în sezonul cald, dar specialiștii spun că poate cauza probleme și când temperaturile au scăzut. De vină sunt virusurile și bacteriile, iar în cazul celor care au un sistem imunitar slăbit, este cu atât mai posibil să apară enterocolita.
Cum îți poate distruge enterocolita organismul
Enterocolita poate fi acută sau cronică și în ambele cazuri, are un debut brusc. În timpul sezonului rece, poate să apară din cauza bacteriilor și virusurilor, dar există și situații în care se manifestă mai târziu. Una dintre cauze pot fi și intoleranțele alimentare, de care poate nu știai.
„Sunt virusuri, sunt bacterii, sunt ciuperci, sunt o serie întreagă de paraziți și o să vedeți, în special la cele cronice, adică cele care persistă că sunt date de cauze la care nu te-ai gândi, cum ar fi intoleranțele alimentare (...) Sunt niște lucruri obișnuite care afectează și adulții, și copii, nu știi de ele, dar sunt enterocolitele care dau stări proaste, și anume cele infecțioase. Foarte frecvente nu numai la copii, ci și la adulți sunt cele virale”, a explicat conferențiar universitar doctor Ovidiu N. Peneș, la Știrile Antena Stars, prezentate de Geanina Ilieș.
Care sunt principalele simptome
Specialistul mai spune că nu trebuie ignorate simptomele care indică o eventuală enterocolită mai ales în cazul copiilor de sub un an, atunci când trebuie mers de urgență la medic. De regulă, enterocolita are ca simptome balonarea, starea de rău, grețuri și vărsături, crampe abdominale, deshidratarea și în unele cazuri febra.
„Apare balonarea, apare o stare de rău, uneori cu febră, mai ales la copii, febră care debutează brusc 37-39, stare proastă. Copilul sau adultul simte că este ceva în neregulă și apoi pot să debuteze cu vărsături (...) Te simți slăbit, începi să gândești prost, să fii somnolent”, a mai spus specialistul.