Știrile Antena Stars. Cât de sănătoasă este carnea viitorului, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D. Gustul este apropiat de cea naturală
În ultimii ani, s-a tot vorbit de carnea viitorului, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D. Nu doar ca textură seamănă izbitor, ci și la gust. Specialiștii spun că, deși este posibil ca în ani să devină tot mai populară, nu înseamnă neapărat că este și sănătoasă.
- Cât de sănătoasă este carnea viitorului, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D
- Gustul este apropiat de cea naturală
În urmă cu câteva luni, țări din Europa precum Italia, Grecia sau Suedia au semnat un câte un contract cu o firmă producătoare de carnea viitorului. Specialiștii spun că, deși există mari șanse ca peste ani să devină populară, nu înseamnă că poate înlocui varianta clasică de carne.
Cât de sănătoasă este carnea viitorului
Doctorul Tudor Ciuhodaru spune că, în primul rând, carnea viitorului nu este accesibilă oamenilor de rând, așa că, probabil vor mai trece ani până când majoritatea românilor își vor permite să o cumpere.
„Eu sper să nu ajungem niciodată așa ceva, pentru că deocamdată este o mare problemă. În primul rând, este cea legată de preț, pentru că o astfel de carne făcută la imprimantă costă undeva în jur de 30 de dolari. Este absolut inaccesibilă pentru marea majoritate a cetățenilor din țara noastră (...) Carnea asta reprezintă cam 1% din piața veganilor în ceea ce privește alimentele, dar se estimează că va ajunge undeva pe la 40%-60% prin 2060, dar pe de altă parte, vorbim de adevărata carne sintetică”, a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru, la Știrile Antena Stars.
Carnea din celule stem imită gustul și textura cărnii normale
Carnea din celule stem are gust și textură asemănătoare cu cea normală, iar specialiștii spun că nu este neapărat o variantă ideală, chiar dacă se spune că ar fi potrivită pentru că este mai slabă în colesterol. De fapt, potrivit explicațiilor doctorului Tudor Ciuhodaru, acea carne făcută din celule stem nu are mai puțin colesterol, ci conține anumite substanțe care, în timp, pot crea probleme.
„Nu este făcută din astfel de uleiuri, resturi, uleiuri vegetale. Vorbesc de cea făcută pe celule stem, care nu numai că imită textura, ci chiar și gustul în ceea ce privește carnea. Lucrurile sunt destul de controversate, pentru că acea carne pe care o mâncăm mai are și anumite substanțe speciale”, a mai spus doctorul Tudor Ciuhodaru.