10 alimente pe care părinții nu trebuie să i le dea copilului între 0-5 ani. De ce nu sunt recomandate produsele lactate nepasteurizate
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 12.11.2024 la 13:40
Actualizat pe 12.11.2024 la 13:40
Specialiștii recomanda că diversificarea alimentației copilului să se facă sub îndrumarea unui medic pediatru și să fie evitate unele alimente care nu sunt indicate până la o anumită vârstă. Pe această listă se află și cerealele, dar și iaurturile cu fructe, care deși par sănătoase, nu sunt cea mai bună variantă.
- 10 alimente pe care părinții nu ar trebui să le dea copilului între 0-5 și ani
- Produsele lactate nepasteurizate și cerealele bogate în zahăr nu sunt recomandate
Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că unele afecțiuni pot să apară la copii de la o vârstă fragedă, de aici și faptul că este important ce alimente sunt introduse în alimentația copilului.
Alimentele care nu trebuie introduse în alimentația copilului între 0 și 5 ani
Chiar dacă poate fi o variantă rapidă de mic dejun, cerealele nu sunt neapărat cea mai bună variantă pentru copiii mai mici de 5 ani. Cerealele pot să conțină o cantitate mare de zahăr. Dacă totuși copilul își dorește cereale la micul dejun, este indicat să nu le cumperi pe cele care conțin zahăr rafinat sau cele care au zahăr adăugat. Nu sunt recomandate nici cele care conțin coloranți artificiali și nici potențiatori de gust.
Indicat este să nu bei cafea în fața copiilor, asta pentru că, din curiozitate, își vor dori să încerce și ei. Specialiștii spun că nu este bine ca micuții să guste cafeaua mai devreme de șase ani. Abia la 12 ani pot bea cafea, dar nu în fiecare dimineață, ci să guste ocazional.
Nici carnea procesată nu trebuie inclusă în alimentația copiilor până în cinci ani. Este bogată în sodiu, în grăsimi saturate și conservanți și pot avea efecte negative asupra sănătății copiilor.
Nu sunt recomandate nici produsele lactate nepasteurizate, asta pentru că poți conține bacterii care pot să îi afecte pe copii de la o vârstă fragedă. Bacteriile pot declanșa toxiinfecții alimentare, așa că, este bine ca produsele lactate să fie pasteurizate.
Ce alte alimente nu trebuie incluse în alimentația copiilor la o vârstă fragedă
- sucurile din comerț
- îndulcitorii artificiali
- alimentele prăjite
- snacksurile (biscuiți, covrigei, chipsuri)
- mâncarea de tip fast food
- alimentele care conțin coloranți alimentari artificiali
- iaurtul cu fructe
- crenvuști
- brânza topită
- miere bebelușilor mai mici de un an
- fructe uscate în cazul copiilor mai mici de cinci ani
Citește și: Alimentele despre care crezi că sunt bogate în proteine, dar adevărul e altul. Ce spun specialiștii