12 alimente care ajută sănătatea oaselor. Care sunt recomandările specialiștilor
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 02.04.2023 la 13:50
Actualizat pe 02.04.2023 la 13:50
Specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru cei care au probleme cu oasele, asta pentru că, potrivit unor studii, există mai multe alimente despre care se spune că pot face minuni. Studiile arată că oasele devin mai fragile după 30 de ani, iar organismul are nevoie de o cantitate mai mare de vitamine.
- 12 alimente care ajută sănătatea oaselor
- Care sunt recomandările specialiștilor
Includerea în alimentație a unor produse recomandate de medici pentru sănătatea oaselor te poate scăpa de multe probleme.
Cercetările arată că, după vârsta de 30 de ani, oasele devin mai fragile, de aceea este indicat să consumi anumite alimente.
Alimentele recomandate de medici pentru sănătatea oaselor
Specialiștii spun că iaurtul conține o cantitate mare de probiotice, calciu, vitaminele D, A și acid folic, substanțe care ajută la prevenirea fracturilor. Indicat este să consumați iaurt de trei ori pe zi.
Același lucru se aplică și în cazul laptelui, care conține calciu și vitamina D. Spre deosebire de iaurt, laptele are o cantitate mai mare de substanțe necesare oaselor, de aceea este bine să fie consumate două pahare.
Din aceeași categorie face parte și brânza, care conține fosfor, zinc, vitamina A și B12. Dacă te numeri printre cei care au intoleranță la lactoză, brânza clasică poate fi înlocuită cu cheddar, care nu are aproape deloc lactoză.
Din alimentație nu trebuie să lipsească nici verdețurile, precum spanacul, varza kale, rucola sau salata verde. Aceste legume au un conținut ridicat de antioxidanți, calciu, vitaminele C și K. Sfatul specialiștilor este ca în alimentație să fie incluse cel puțin trei feluri de verdețuri pe zi.
Alte produse recomandată de specialiști
Peștele stimulează asimilarea vitaminelor de organism și este indicată în cazurile de demineralizare oasoasă, cunoscută în popor ca „boala oaselor moi”. Vitamina D contribuie la asimilarea calciului.
Gălbenușurile de ou fac parte din aceeași categorie. Datorită faptului că se regăsesc vitamine precum D, A, E și K, oasele vor deveni mai puternice. Doar că este bine ca în astfel de situații să fie consumate oul întreg, nu doar albușurile.
Efecte pozitive asupra sănătății oaselor au și băuturile care conțin calciu sau batoanele de cerele, cu toate că, în al doilea caz ai spune că sunt indicate doar pentru o gustare.
Specialiștii spun că este bine ca dimineața să consumi un baton cu cereale sau să bei un pahar de suc cu vitamine.
Citește și: