9 alimente bogate în colagen, foarte sănătoase pentru articulații
Publicat pe 14.02.2022 la 14:48 Actualizat pe 14.02.2022 la 14:48
Dacă îți dorești un ten curat și fără riduri alege un meniu care conține alimente bogate în colagen, iar pielea ta va arăta din ce în ce mai bine. Nu vei mai avea nevoie de niciun fel de machiaj. Pe lângă asta, alimentele bogate în colagen sunt foarte sănătoase pentru articulații și este bine să le consumați.
- 9 alimente bogate în colagen
- Acestea sunt foarte sănătoase pentru articulații
Alimentele bogate în colagen sunt foarte benefice pentru un ten curat și fără riduri, dar și foarte sănătoase pentru articulații. Dacă îți dorești să ai un stil de viață sănătos poți consuma următoarele alimente: pește gras cu piele, ardei gras roșu, roșii, zeamă de oase, fructe de pădure, carne de vită, portocale, ouă, stridii.
Ce este colagenul și de ce este important pentru articulații
Colagenul este o proteină prezentă în mod natural în cele mai multe țesuturi ale organismului uman. Sistemul osos și cel articular, sistemele digestiv și muscular, dar și cel circulator, precum și toate țesuturile conjunctive însumează colagen în proporție de peste 40% din totalul proteinelor pe care le formează. Rolul colagenului este de a contribui la menținerea elasticității pielii și la susținerea sănătății oaselor, articulațiilor, cartilajelor, ligamentelor, mușchilor, și nervilor.
Colagenul este foarte important pentru articulații, deoarece ajunge intact la locul unde își manifestă acțiunea, este bioactiv și biodisponibil, poate proteja cartilajele împotriva degenerării, stimulează lubrifierea naturală a cartilajelor, reduce inflamația și conferă protecție oaselor și articulațiilor.
Ce alimente bogate în colagen să mănânci pentru articulații sănătoase
Dacă îți dorești niște articulații sănătoase este bine să știi că alimentele bogate în colagen sunt foarte benefice. Cele mai bogate alimente în colagen sunt peștele, ardeiul roșu, roșiile, fructele de pădure, carnea de vită și citricele.
Cum se prepară supa de oase
Într-o oală mare de 4-5 litri se adaugă bucățile de oase, legumele spălate și curățate, oțetul și apa până sus. Se lasă doar 2 cm până sus.
Dacă se folosește oala clasică atunci se setează focul cât mai redus posibil și se folosește un capac. Se poate fierbe supa de dimineața până seara sau peste noapte.
Nu este nevoie să se ridice capacul între timp. După ce a fiert, se lasă un pic la răcit ca să fie mai ușor de manevrat. Se strecoară bine. Oasele și legumele se aruncă și se păstrează doar lichidul obținut.
Se utilizează imediat sau se congelează. Se pot folosi borcane, caserole, pungi cu zip sau forme pentru gheață.
Alte sfaturi utile pentru protejarea articulațiilor
Pentru a-ți proteja articulațiile este foarte bine să te menții în formă, să păstrezi o greutate sănătoasă, să fii foarte atent la poziția corpului, să eviți accidentările care îți pot dăuna în vreun fel, execută corect mișcările, aplică comprese reci sau comprese cu gheață pe încheieturile dureroase, evită alcoolul și țigările.
Citește și: Ceaiul de oregano- preparare, beneficii și contraindicații