Alimentul care te poate îmbolnăvi de diabet. Românii îl consumă zilnic. Este la fel de periculos ca zahărul
Publicat pe 15.11.2023 la 21:42 Actualizat pe 15.11.2023 la 21:42
În goana noastră cotidiană pentru un stil de viață sănătos, suntem adesea atenți la consumul de zahăr, recunoscându-i efectele negative asupra sănătății. Cu toate acestea, puțini dintre noi sunt conștienți că există un alt aliment prezent în dieta românilor, care, în cantități excesive, se dovedește la fel de periculos ca și zahărul.
- Ce aliment te poate îmbolnăvi de diabet
- Este periculos ca zahărul
Mulți dintre noi sunt conștienți de pericolele asociate consumului excesiv de zahăr, dar puțini știu că există un alt inamic în bucătărie care poate crește riscul de diabet în mod similar: sarea.
Ce aliment te poate îmbolnăvi de diabet
Românii, în efortul lor de a adopta un stil de viață sănătos, se străduiesc să reducă consumul de zahăr, dar cercetările recente arată că excesul de sare poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv dezvoltarea diabetului zaharat.
Studiile efectuate de cercetători au relevat o legătură directă între consumul excesiv de sare și riscul crescut de diabet de tip II. Un studiu realizat pe 400.000 de americani a arătat că 13.000 dintre aceștia au dezvoltat diabet din cauza consumului exagerat de sare. Explicația constă în faptul că sarea, prin stimularea gustului, poate determina consumul crescut de alimente, conducând la supragreutate, obezitate și inflamație – factori ce favorizează apariția diabetului.
Care este consumul mediu de sare în România
Cu un consum mediu de aproximativ 15 grame de sare pe zi, românii se află printre cei mai mari consumatori de sare din Europa. Experții avertizează că ar trebui să reducem acest consum cu două treimi pentru a nu depăși limita recomandată de 5 grame pe zi.
Problemele asociate consumului excesiv de sare nu se limitează doar la diabet. Bolile cardiovasculare, afectarea rinichilor și riscul de osteoporoză sunt doar câteva dintre consecințele grave ale acestui obicei alimentar. Medicul de familie, Camelia Păun, a subliniat importanța conștientizării acestui pericol pentru sănătatea generală.
Specialiștii recomandă utilizarea condimentelor pentru a da gust mâncărurilor, înlocuind astfel sarea și reducând astfel riscul de afecțiuni asociate acestui aliment aparent inofensiv, dar cu potențial periculos pentru sănătate.