Apariția bruscă a alunițelor pe corp - trebuie să ne îngrijoreze sau nu?
Publicat pe 01.08.2022 la 17:10 Actualizat pe 01.08.2022 la 17:10
Toată lumea are măcar o aluniță pe corp, însă nu toți știu că acestea pot fi destul de periculoase. Ei bine, există câteva motive de îngrijorare atunci când apar alunițe brusc pe corp. Iată ce trebuie să știi despre alunițe!
- De ce apar alunițele brusc pe corp
- Trebuie să ne îngrijoreze sau nu
Apariția bruscă a alunițelor pe corp poate fi o sursă de stres
Alunițele apar brusc doar atunci când celulele din piele cresc în grupuri în loc să se răspândească în toată pielea. Cele mai multe alunițe sunt formate deseori din celule numite melanocite, iar acestea produc pigmentul care oferă culoarea naturală a pielii tale. De asemenea, apariția bruscă a alunițelor pe corp poate fi o sursă de stres și, așadar, trebuie să consultați un medic.
Ce trebuie să faci dacă îți apar brusc alunițe pe corp
Nu este neapărat necesar un tratament pentru alunițe, asta mai ales dacă acestea nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. Totuși, dacă observați că apar diferite modificări la nivelul alunițelor, consultați un medic specialist care să vă pună un diagnostic. De asemenea, există câteva metode prin care se pot îndepărta ușor alunițele inestetice sau alunițele care prezintă un risc pentru dezvoltarea cancerului de piele.
-excizia chirurgicală, adică metoda care presupune îndepărtarea alunițelor cu ajutorul unui bisturiu și se face doar sub anestezie locală. La final se suturează țesuturile pentru a se închide zona;
-electrocauterizarea, aceasta se folosește pentru îndepărtarea ușoară a nevilor mai mari și constă în eliminarea termică a țesutului. În acest caz nu este necesară sutura;
-laserul, această metodă care se utilizează pentru alunițele inestetice, iar procesul de vindecare al acestei medote este unul scurt.
De ce apar alunițe noi la vârsta adultă
Există câteva motive pentru care alunițele noi apar la vârsta adultă:
-creșterea vârstei;
-piele deschisă și păr deschis sau păr roșu;
-istoricul familial al alunițelor atipice;
-răspuns la diverse medicamente care suprimă sistemul imunitar;
-răspuns la diverse medicamente, cum ar fi antibioticele de un anume fel, hormoni sau antidepresive;
-mutații genetice;
-arsuri solare, expunerea la soare sau utilizarea patului de bronzat;
Cum recunoști o aluniță periculoasă
Două modalități prin care puteți recunoaște ușor alunițele periculoase pentru sănătate:
Metoda „Rățușca cea urâtă”
Această denumire de „Rățușca cea urâtă” ne duce imediat cu gândul la faimoasa poveste care reprezintă un concept extrem de important în dermatologie. Așadar, această metodă se referă la faptul că o aluniță îți dă mult de gândit atunci când arată diferit față de celelalte alunițe. Privită cu atenție, alunița nu va semăna deloc cu altele ca formă, culoare sau dimensiune, așa că este extrem de important să mergi la un control medical, pentru un diagnostic sigur dat de un medic specialist.
Metoda ABCDE
Alunițele își pot schimba aspectul odată cu trecerea timpului, de aceea trebuie să ți cont de cum să le examinezi imediat ce ele se află pe corpul tău. Metoda ABCDE înseamnă evaluarea anumitor criterii:
-asimetria părților, care în loc să fie doar rotunde și simetrice, ele sunt asimetrice;
-bordurile (marginile), care pot fi regulate și geometrice sau neregulate și dantelate;
-culoarea, care poate fi omogenă sau neomogenă, maro deschis sau negru;
-diametrul, care indică o anomalie dacă depășește 6 milimetri;
-evoluția, adică modul în care se schimbă în timp forma, culoarea și dimensiunea alunițelor.
Ce sunt, de fapt, alunițele
Alunițele sunt, de fapt, petele mici de culoare închisă, o culoare maro, și sunt cauzate de către grupurile de celule pigmentare. În medie, fiecare persoană în parte prezintă între 10 și 40 de alunițe pe tot corpul, dar acestea își pot schimba ușor aspectul sau se pot estompa pe parcursul vieții. Majoritatea dintre alunițele de pe corp sunt inofensive, însă atunci când ele își schimbă forma, culoare, dimensiunea sau apar brusc este recomandat să consulați un medic.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă rece de la frigider. Ai știut?