Ce înseamnă dacă ai multe alunițe
Publicat pe 23.03.2021 la 17:27 Actualizat pe 23.03.2021 la 17:29
Alunițele pe piele se regăsesc la majoritatea oamenilor. Cu unele te naști, iar altele sunt dobândite în timp, în special în perioada copilăriei și cea a adolescenței. De cele mai multe ori, alunițele sunt inofensive, dar nu strică niciodată să ceri părerea unui medic. Află ce înseamnă dacă ai multe alunițe!
- Ce înseamnă dacă ai multe alunițe
- Când este cazul să te duci la medic
Cei mai mulți oameni au alunițe, unii chiar foarte multe, dar în mod normal acestea nu sunt motiv de îngrijorare. Cu toate astea, există cazuri când ele pot fi periculoase. Iată ce înseamnă dacă ai alunițe mullte pe piele!
Ce este o aluniță
Alunițele sau nevii melanocitari, în termeni medicali, sunt mici pete sau excrescențe la nivelul pielii, cu o culoare mai închisă decât aceasta, variind de la nuanțe de roz până la maro închis. Alunițele constau în aglomerări de melanocite (celulele care produc melanina, respectiv pigmentul care dă culoarea pielii).
Alunițele apar ca urmare a unei supraproducții de melanină. Când acestea își încheie procesul de dezvoltare, se stabilizează și nu își mai modifică forma, dimensiunea.
Ce înseamnă, din punct de vedere medical, dacă ai multe alunițe
Dacă este una dintre persoanele care au multe alunițe este posibil să fii mai expus la a dezvolta boli de piele, dar nu este o regulă. În anumite cazuri, în funcție de numărul lor, alunițele pot reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea melanomului, cel mai grav cancer de piele.
Specialiștii spun că persoanele cu multe alunițe ptrebuie să fie mai mai atente cu pielea lor și să meargă la control mai des.
Cum recunoști o aluniță periculoasă
Medicii dermatologii recomandă auto-examinarea alunițelor minimum o dată pe lună. Atenția trebuie să fie îndreptată către modificările în timp, dar și către apariția unora noi.
O aluniță periculoasă se deosebește de obicei de celelalte prin mărime, formă și culoare. Totuși, unele leziuni maligne incipiente pot fi confundate de pacienți, motiv pentru care este necesar un consult de specialitate.
Cum poți să ții sub observație alunițele
Pe lângă autoexaminarea lunară, specialiștii recomandă controlul medical o dată pe an sau de fiecare dată când se observă modificarea unei alunițe sau apariția uneia noi. Dacă o aluniță pe care o aveai și-a schimbat culoarea, spre exemplu, este cazul să mergi la medicul dermatolog.