Boboteaza pe 6 ianuarie. Când se pune busuioc sub pernă și de ce
Publicat pe 04.01.2021 la 14:26 Actualizat pe 04.01.2021 la 14:27
În fiecare an, pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza, una dintre cele 12 sărbători creștine importante. Botezul Domnului este considerată a treia a însemnătate, după Învierea Domnului (Paște) și Nașterea Domnului (Crăciun). Sărbătoarea este marcată de diverse tradiții, iar una dintre cele mai populare este cea a busuiocului sub pernă.
- Boboteaza pe 6 ianuarie.
- Când se pune busuioc sub pernă și de ce
Boboteaza reamintește cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi “Arătarea Domnului” sau “Dumnezeiasca Arătare”. În zilele noastre, oamenii celebrează evenimentul cu ajutorul unor tradiții și obiceiuri specifice.
De Bobotează, majoritatea creștinilor pun masă mare și așteaptă preotul cu Botezul, dar înainte există mai multe pregătiri care țin de tradiție.
Când se pune busuioc sub pernă
Fetele nemăritate care vor să urmeze tradiția cu busuioc sub pernă trebuie să-i ceară preotului un fir din planta care a fost sfințită înainte. Potrivit tradiției, fetele trebuie să postească și să se roage, apoi să pună firul de busuioc sub pernă, în ajunul Bobotezei, respectiv, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie.
De ce se pune busuioc sub pernă de Bobotează
În credința populară se spune că magia albă sau farmecele de bine au puteri mai mari în noaptea de Bobotează. De aceea, fetele pun busuioc sub pernă, în speranța că-și vor visa alesul.
Alte tradiții românești de Bobotează
Pe lângă punerea busuiocului sub pernă, de Bobotează există multe alte tradiții care fac din această sărbătoare o zi foarte specială.
În unele zone se colindă, se fac și se prind farmecele și descântecele și se fac prevestiri despre noul an.
De asemenea, pe 6 ianuarie se sfințesc toate apele, iar preotul aruncă o cruce în apă. Mai mulți bărbați se aruncă în apă, iar cel care reușește sa ajungă primul la ea primește binecuvantarea preotului și se consideră ca va avea noroc tot anul.
O altă tradiție este iordanitul femeilor. În trecut, în satele din nordul tarii, femeile se adunau acasă la cineva și duceau alimente și bautură. Dupa ce serveau masa, ele cantau și jucau toata noaptea. Dimineața ieșeau pe strada si luau pe sus barbații care apăreau întâmplător pe drum.