BPOC se vindecă? Ce înseamnă BPOC sau boala pulmonară obstructivă cronică
Publicat pe 12.08.2021 la 13:27 Actualizat pe 12.08.2021 la 13:27
BPOC sau boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune de care suferă, estimativ, peste 600 de milioane de persoane din întreaga lume. Află ce presupune această boală, care este cauza principală a apariției, dar și dacă se vindecă sau nu!
- BPOC se vindecă?
- Ce înseamnă și ce presupune BPOC sau boala pulmonară obstructivă cronică
Ce înseamnă BPOC
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), în termeni medicali ronhopneumopatia obstructivă cronică, este o boală pulmonară frecventă. În cadrul acestei afecțiuni, plămânii şi căile respiratorii suferă modificări importante, de cele mai multe ori ireversibile, care nu se vindecă.
Cine poate să facă BPOC sau boala pulmonară obstructivă cronică
Boala pulmonară obstructivă cronică este întâlnită cel mai des printre fumători, fumatul fiind principala cauză a apariției sale.
Alte cauze:
- iritanţii pulmonari inhalaţi o lungă perioadă de timp: praful industrial sau substanţele chimice volatile (care se evaporă);
- poluarea casnică;
- cauze genetice – deficitul unei anumite substanţe din organism
Care sunt simptomele de BPOC
Modificările produse la nivelul plămânilor și căilor respiratorii determină apariția simptomelor. Acestea sunt: dificultatea de a respira, tusea cronică și producţia de flegmă (mucus).
Dificultatea de a respira sau dispneea apare în timpul efortului fizic. În timp, respiraţia dificilă apare la eforturi din ce în ce mai mici, iar când boala e foarte avansată, problema apare apare şi când nu faceţi
Tusea care are caracter cronic, adică durează de mai mult de 3 luni, poate fi primul semn de BPOC.
Expectoraţia de mucus în cantitate mare este un alt simptom frecvent în BPOC. De cele mai multe ori, flegma nu are culoare, iar când culoarea se schimbă semnalează, de obicei, o infecţie pulmonară.
BPOC se vindecă? Ce este de făcut după diagnostic
Odată ce s-a instalat în organism, aceasta boala nu mai da înapoi. Totuși, tratamentul poate să stopeze declinul parametrilor spirometrici (VEMS) și să amelioreze dispneea de efort a pacientului.
Fumatul fiind cauza apariției bolii în cele mai multe cazuri, primul pas pe care trebuie să-l facă pacientul după primirea diagnosticului este să renunțe la acest obicei.
După acest pas, urmează ca pacientul să primească tratament medicamentos cronic, dar și să trateze exacerbările bolii.