Brânza cu roșii îngrașă? Cum să consumi această combinație ca să fie cât mai sănătoasă
De Razvan Paltin.
Publicat pe 11.07.2022 la 11:39
Actualizat pe 11.07.2022 la 11:39
Cu siguranță în fiecare vară ne bucurăm să mâncăm roșii cu brânză, fiind o mâncare atât de delicioasă și totodată foarte răcoroasă. Iată însă că această combinație nu e deloc printre cele mai puțin calorice, însă uite cum trebuie să faci pentru a nu te îngrășa.
- Îngrașă brânza cu roșii?
- Ce trebuie să faci ca să nu iei în greutate
Brânza cu roșii îngrașă? Depinde de brânză
Vara aduce cu ea o mulțime de preparate care mai de care mai delicioase, iar printre cele mai simple și cu siguranță care intră în alimentația românilor e combinația de roșii și brânză. Ei bine, dacă le consumați chiar și cu pâine, atunci trebuie să știți că nu pâinea îngrașă, după cum spune nutriționistul Mihaela Bilic, ci brânza e cea care ne face să luăm în greutate.
Fie că vorbim de caș, telemea veche sau proaspătă, mozzarela, brânză de burfuf sau frământată, combinația dintre roșii și aceste brânzeturi mereu ne va îngrășa, dar putem să alegem și o altă variantă.
Care sunt brânzeturile cu puține calorii
În general brânzeturile au multe calorii, iar acestea îngrașă destul de tare, dar dacă totuși vreți să alegeți niște brânzeturi cu calorii mai puține, atunci trebuie să fiți foarte atenți la grăsimea pe care acestea le conțin.
Astfel, încercați să cumpărați un caș sau o telemea fără prea multă grăsime, căci brânza de burduf conține multe grăsimi și calorii.
Roșiile conțin multă apă și au doar 23 calorii pe 100 de grame
Nu trebuie să vă faceți grija în privința roșilor, căci acestea conțin foarte multă apă și puteți consuma într-un număr cât mai mare, problema e însă brânza pe care o folosiți în combinație cu ele.
În timp ce 100 de grame de roșii au 23 de calorii, brânza are mult mai multe calorii la 100 de grame, ceea ce înseamnă că această combinație pe timp îndelungat nu e tocmai bune.
Încercați însă ca atunci când mâncați roșii cu brânză, 80 % din farfuria voastră să conțină roșii, iar doar 20% brânză.
Cum poți să faci brânză cu roșii la cuptor
Vă prezentăm și o rețetă simplă de brânză cu roșii la cuptor, un preparat foarte gustos și apreciat de cei care preferă această variantă și fresh, cu puțină sare.
Ingrediente
– 4 rosii mari
– 380-400 de grame de brânză mozzarela sau telemea
– 3-4 linguri ulei de masline
– piper măcinat mare
– 1 linguriță de busuioc uscat sau oregano
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se spală și se taie roșiile felii, după care se scurge brânza și se taie de asemenea în felii. Se unge cu o lingură de ulei de măsline o tavă și se așează alternativ o felie de roșie cu o felie de brânză.
Pe deasupra se pune piperul măcinat și busuiocul, după care se stropește cu ulei de măline și se lasă la cuptor aproximativ 14-16 minute până când va prinde o crustă rumenă. Se mănâncă fierbinte și se poate servi cu pâine baghetă , dar și cu vin sec.
Citește și: Musaca de roșii și brânză cu usturoi. O rețeta numai bună pentru familii numeroase