Când se bea ceaiul verde. Ce beneficii și contraindicații are
Publicat pe 22.10.2020 la 18:06 Actualizat pe 23.10.2020 la 01:23
Ceaiul verde este la mare căutare printre cei care vor să înlocuiască cafeaua cu o variantă mult mai sănătoasă. Beneficiile acestui ceai sunt numeroase dar există și câteva contraindicații. Află care sunt acestea, când se bea ceaiul verde și cum trebuie să îl consumi!
- Când se bea ceaiul verde
- Ce beneficii și contraindicații are
- Cât ceai verde poți bea pe zi
Cele mai multe beneficii se obțin dacă bei ceaiul verde neîndulcit și realizat din frunze de cea mai bună calitate, fiind una dintre cele mai concentrate surse de antioxidanți.
Când se bea ceaiul verde, dimineața sau seara?
Dacă alegi să bei ceai verde și nu îți dorești să slăbești, cel mai bine ar fi să-l bei dimineața, chiar înainte să-ți bei cafeaua sau ca un înlocuitor al acesteia. Ceaiul verde conţine cofeină, dar spre deosebire de cafea, cantitatea este mult mai mică și nu are un efect de deshidratare. Totodată, acționează ca un stimul energic.
Când se bea ceaiul verde pentru a slăbi
Dacă te-ai gândit să consumi ceai verde pentru a slăbi, cele mai bune rezultate se obțin când îl bei seara, cu două ore înainte de culcare. Astefel, îți va ”antrena” metabolismul și va contribui la arderea mai rapidă a grăsimilor.
Ceaiul verde te-ar putea ajua să pierzi în greutate și datorită faptului că îți va crește nivelul de energie și vei putea face mai multă mișcare.
Cât ceai verde poți bea pe zi
Ceaiul verde este sursă de flavonoide şi tanine, aşadar consumul lui în exces nu este recomandat. Sunt suficiente 2-3 ceşti pe zi. Încearcă să bei mai multă apă, chiar şi în timp ce îţi bei ceaiul. În plus, plicul de ceai se foloseşte o singură dată - poate creşte riscul de infecţii.
Ce beneficii are ceaiul verde
Ceaiul verde are foarte multe beneficii. Consumul moderat duce la eliminarea substanțele nocive din organism și dublează apărarea oferită de sistemul imunitar.
Ceaiul verde are în compoziție până la 40% antioxidanți, vitamine și minerale: vitaminele A, B, E și C, fier, calciu, fosfor și potasiu, teină, aminoacizi, proteine, și alcaloizi cu efect de stimulare nervoasă.
Un alt beneficiu este îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, memorie mai activă și o stare de spirit mai bună. Persoanele care consumă regulat ceai verde pe parcursul vieții au un risc mai scăzut de îmbătrânire prematură, Alzheimer, Parkinson și demență.
De asemenea, ceaiul verde s-a dovedit util în lupta cu bacteriile și virusurile, cum este virusul gripal, în special cu rol de prevenție.
Ceaiul verde oferă un ajutor neașteptat în combaterea cariilor, tartrului, bacteriilor dăunătoare care pot cauza infecții gingivale sau respirației urât mirositoare.
Totodată, ceaiul verde echilibrează nivelul colesterolului total, LDL colesterolului și trigliceridelor. Curăță vasele de sânge, îmbunătățește circulația și oxigenarea acestuia. Astfel, riscul apariției unor boli de inimă scade.
Contraindicații. Cine nu are voie să bea
Pe lângă toate beneficiile menționate, consumat în cantități prea mari, ceaiul verde are și contraindicații.
Conținutul de cofeină îți poate da somnul peste cap, în special dacă ai o sensibilitate la această substanță. În acest caz ar trebui să nu bei mai mult de o ceașcă pe zi.
Prudența este recomandată și pentru persoanele care urmeaza un tratament cu medicamente anticoagulante, precum warfarina. Continutului de vitamina K din ceai poate dăuna în acest caz. De asemenea, ceaiul verde în combinație cu aspirina reduce eficacitatea plachetelor sanguine, esențiale în procesul normal de coagulare a sângelui.
Contraindicații există și pentru femeile care vor să devină mame. Ceaiul verde conține taninuri care reduc absorbția fierului și a acidului folic în organism, ceea ce nu este recomandat dacă încerci să rămâi gravidă.