Cantitatea ideală de carne pe care este bine să o adaugi la sarmale. Secretul pentru un preparat tradițional ca la carte
Publicat pe 20.12.2023 la 22:43 Actualizat pe 20.12.2023 la 22:43
Puțin mai avem până la mult așteptatele sărbători de iarnă, iar sarmalele se numără printre preparatele care nu lipsesc de pe masa cu bucate tradiționale. Pentru că sunt la mare căutare rețetele specifice acestei perioade, bunica Gherghina, celebră pe TikTok, a decis să ofere și ea sfaturi despre unul dintre cele mai iubite preparate. Iată catacare se pune, de fapt, la sarmale!
- Câtă carne se pune la o sarma şi ce trebuie să faci cu ele după ce le înveleşti
- Secretul dezvăluit de bunica Gherghina
Câteva zile ne mai despart de mult așteptatele sărbători ale anului calendaristic. Ei bine, printre preparatele acestei perioade se numără și sarmalele, care sunt preparate după fel de fel de rețete în speranța că vor ieși pe gustul tuturor pofticioșilor.
Câtă carne se pune la o sarma
Bunica Gherghina a dezvăluit, de curând, pe pagina sa de TikTok, secretul sarmalelor. Ei bine, de această dată nu vorbim despre ingredientele care se adaugă în compoziție, ci de carne, ingredientul principal al produsului tradițional.
Ingrediente
- carne tocată;
- varză murată;
- ulei;
- orez;
- bulion;
- ceapă;
- pătrunjel;
- mărar;
- cimbru;
- piper măcinat;
- piper boabe;
- foi de dafin;
- ouă;
- sare.
Mod de preparare
În acest fel, pentru a prepara o rețetă de sarmale ca la carte, potrivit sfaturilor bunicii prima dată se pune carnea într-un bol, la care se adaugă pătrunjel și sare după gust. Dup aceea, se pun trei linguri de ulei și trei linguri de orez bine spălat, dar și trei cepe mari și trei ouă.
În continuare, se vor adăuga trei linguri de bulion și, în final, verdeața. De asemenea, în cratiță se așază bețe de mărar și frunze de varză, peste care se adaugă trei linguri de ulei și bulion. Totodată, în ceea ce privește umplutură, se pun cimbru și piper măcinat.
Pentru că ne aflăm la pasul important al rețetei de sarmale, în ceea ce privește cantitatea pentru o sarma, bunica a spus clar că se pune cam o lingură de umplutură. Apoi, sarmaua se împachetează cu mare grijă pe un capac, dar se mai modelează și în mână.
„Am pus carea în bol. Presărăm puțină sare. Acum punem trei linguri de ulei și trei linguri de orez, pe care l-am spălat. Adăugăm trei cepe mai mari și punem și cele trei ouă. Am pus și cele trei linguri de bulion. Ultima dată punem verdeața. În cratița în care punem sarmalele, am pus bețe de mărar și frunze de varză. Acum punem cam trei linguri de ulei peste această varză. Mai punem și trei linguri de bulion pe fundul cratiței.
Punem piper măcinat peste carnea care ne folosește la sarmale și puțin cimbru. Amestecăm carnea și apoi urmează împachetatul sarmalelor. Punem foaia de varză pe capac și luăm cam o lingură de carne și o punem aici. Împachetăm frumos sarmaua. O mai facem și în mână nițel. Așa făcea mama mea, o mai făcea în mână nițel. Am terminat primul rând. Mai împrăștiem bulion pe aici printre sarmale. Am pus bulion, foi de dafin și piper boabe printre sarmale.
Am terminat sărmăluțele. Am pus foi de dafin, piper boabe și acum varză tocată. Mai trebuie să pun puțin bulion și sunt gata sarmalele. Le pun la foc. Am pus o cană de apă fiartă, vreo patru linguri de ulei și le lăsăm la fiert.”, a spus bunica Gherghina, pe pagina sa de TikTok.