Care e cel mai bun mălai pentru mămăligă. Cum să îl alegi corect
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 25.06.2024 la 22:27
Actualizat pe 25.06.2024 la 22:27
Mămăliga este un preparat pe care românii îl consumă des. Se prepară rapid, este accesibil la preț și totodată, are și multe beneficii pentru organismul uman. Care e cel mai bun mălai pentru mămăligă și de ce. Cum să îl alegi corect.
- Ce tip de mălai este cel mai bun pentru mămăligă și de ce
- Cum să îl alegi corect
Mămăliga are un conținut mic de calorii și este recomandată chiar și în dietele pentru slăbit. Sevită în cominație cu iaurt, dar și cu legume, specialiștii spun că acest preparat oferă o imunitate mai puternică celor care o consumă. De asemenea, există studii care au demonstrat că acest preparat poate reduce riscul de cancer.
Ce tip de mălai este cel mai bun pentru mămăligă și de ce
Specialiștii spun că mălaiul folosit pentru mămăligă trebuie să fie unul de calitate superioară, de preferat unul provenit din porumb de la producători de încredere.
Un alt aspect important este reprezentat de granulație. Dintr-un mălai fin poate fi preparată o mămăligă mai moale și mai fină, în timp ce dacă este folosit un mălai mai gros, textură va fi mai rustică și mai densă.
Specialiștii spun că și felul în care a fost măcinat contează! Mălaiul proaspăt măcinat are un gust mai bun și mai bogat decât cel pre-măcinat. Mai mult, din mălaiul care provine din porumb crescut în zone cu soluri fertile și condiții climatice favorabile poate fi făcută o mămăligă savuroasă și autentică.
Rețetă rapidă de mămaligă în straturi
Ingrediente:
1 litru de apă
1 linguriță sare
200 g mălai
400 g brânză de burduf
4-5 felii de slănină
smântană pentru servit
Mod de preparare:
- pune la fiert, într-o oală, apa cu sarea.
- când apa dă în clocot, toarnă mălaiul în ploaie si amestecă.
- lasă pe aragaz la foc mic și amestecă fără oprire.
- ia de pe foc mămăliga când e gata și las-o puțin să se răcească.
- taie slănina felii și pune-o la prăjit, în tigaie, până când se rumenește puțin.
- ia un alt recipient, preferabil un vas de yena, și unge-l cu untura lăsată de slănină.
- întinde apou cu ajutorul unei linguri date prin untura de la slănină un strat de mămăligă, apoi jumătate din cantitatea de bârnză, li din nou pune un strat de mămăligă și apoi deasupra brânză.
- acoperă vasul și pune-l la cuptorul preîncălzit pentru cca 30 de minute.
- înainte cu 10 minute să expire timpul îndepărtează capacul și lasă preparatul să se rumenească puțin deasupra.
Poftă bună!
Citește și: De ce este bine să mănânci mămăligă. Beneficiile pentru sănătatea organismului uman