Care este cea mai fragedă carne de porc. Cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun
Publicat pe 17.12.2022 la 11:52 Actualizat pe 17.12.2022 la 11:52
Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar majoritatea românilor sunt în mare căutare de carne de porc. Ei bine, pentru acest tip de carne, medicii de la Direcția Sanitară Veterinară recomandă oamenilor să cumpere carne de porc din locurile autorizate, adică din piețe agroalimentare și ferme care au un aviz sanitar. Iată care este cea mai fragedă carne de porc, dar și cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun!
- Care este cea mai fragedă carne de porc
- Cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun
Care este cea mai fragedă carne de porc
Direcția Sanitară Veterinară Iași a anunțat că porcul cumpărat de la țărani sau cel sacrificat din gospodăria proprie trebuie dus la analiza pentru trichineloză, căci această boală se transmite la om și este foarte periculoasă. Astfel, în toate județele din România sunt puncte de testare în piețele agroalimentare.
De altfel, Dailybussines.ro a oferit sfaturi cu privire la alegerea cărnii de porc pentru sărbători. Astfel, carnea de porc este delicioasă atunci când este împănată cu grăsime și este gătită în special la cuptor, pe grătar sau chiar și în tigaie.
Carnea de porc are o mulțime de beneficii mari în alimentație, căci acest tip de carne este o sursă foarte bună de tiamină, vitamina B12, fier, seleniu și zinc. De asemenea, sărurile minerale din ea se absorb destul de bine datorită grăsimilor pe care aceasta le conține. Astfel, o porție de 100 de grame de carne de porc gătită foarte bine poate să conțină: 297 kcal, 53% apă, 25,7 grame de proteine și 20,8 grame de grăsime.
Ei bine, medicii recomandă să cumpărați carne de porc de la carmangeriile care au contracte cu producătorii locali. Ține cont de următoarele trucuri pentru a alege cea mai fragedă carne de porc:
-fii foarte atent la culoarea cărnii de porc și mereu alege carnea ce are o nuanță roșu-roze, căci aceasta e cea mai sănătoasă;
-evită carnea care are pete mari albe, vineții sau galbene, căci există o posibilitate mare ca porcul să fi fost bolnav;
-alege bucăți de carne tari, care au fibre dense, căci carnea moale provine fie de la porc bolnav, fie de la carne congelată și ulterior decongelată;
-grăsimea inserată în pulpa cărnii de porc sau în ceafă trebuie să aibă o culoare curată, albă, căci grăsimea galbenă demonstrează că este carnea veche sau provine de la un porc bolnav;
-nu alege carnea cu mai multe tipuri de culoare, pentru că aceasta nu a fost păstrată în condiții salubre și la temperaturi destul de scăzute;
-oasele cărnii de porc trebuie să fie albe și să aibă aspect curat la capete și neted;
-șunca trebuie să fie albă, curată și să lase o senzație lipicioasă puțin. Ea nu trebuie să fie moale și galbenă.
Cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun
Medicii veterinari au explicat și cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun. Așadar, un porc ideal ar trebui să cântărească între 90 și 120 de kilograme, asta pentru că aceste kilograme conțin mai puțin grăsime spre deosebire de porcul care are 150-200 de kilograme.