Care este cel mai sănătos tip de unt. Detaliul de pe etichetă de care trebuie să ții cont
Publicat pe 19.02.2024 la 09:35 Actualizat pe 26.03.2024 la 19:36
Untul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Acest produs alimentar are un rol foarte important pentru obținerea unor preparate cum ar fi, prăjiturile, torutile sau chiar mâncarea gătită. Cu toate acestea, untul poate fi înlocuit cu un ingredient minune, mult mai slab în grăsime.
- Ce conţine untul din comerţ
- Mulţi nu ţin cont de acest detaliu de pe etichetă
Chiar dacă conține o cantitate semnificativă de grăsimi, untul conține o mulțime de beneficii asupra organismului. Acest produs alimentar este o sursă importantă de vitamina A. Mai mult decât atât, untul ajută tiroida, dar și glandele suprarenale care, la rândul lor, au grijă de sistemul cardiovascular.
Știm despre unt că este bogat în calorii și grăsimi, conține și o varietate de nutrienți importanți. În timp ce Vitamina A promovează sănătatea pielii și funcția imunitară, Vitamina E susține sănătatea inimii.
Ce conţine untul din comerţ
Știm că untul este un produs nelipsit din bucătăria oricărei gospodine, fie că este folosit în preparare alimentelor sau consumat pe o felie de pâine alături de mezeluri, acest produs lactat obținut prin amestecarea laptelui este preferat de o mulțime de români, și nu numai.
Mai mult decât atât, datorită concentrației mari de grăsimi, untul deține o aromă bogată și o textură cremoasă. Acest aliment poate fi gătit la căldură mare, prăjit în tigaie. Puțini știu, însă untul este utilizat în coacere, pentru a oferi textură și volum produselor de copt și deserturilor.
Trei tipuri de unt dintre care poți alege
In acest moment, pe piața comercială actuală sunt disponibile diverse tipuri de unt, printr acre si untul sărat sau untul cu verdeață, care se găsește ceva mai rar în comparație cu celelalte tipuri.
De asemenea, există trei tipuri principale de unt în comerțul românesc, si anume: untul de 82% grăsime, untul de 65% grăsime și untul de casă. Pe langa acestea, există și unt de 40-45% grăsime, însă acesta este cel mai slab din punct de vedere calitativ.
Cel mai sănătos unt pentru preparate
Știm deja că untul este un produs cu conținut ridicat de calorii. Cel de casă le conține pe cele mai multe. Untul de 82% grăsime este cel mai potrivit pentru a fi folosit în prăjituri sau deserturi, potrivit Chef-ului Doru. Bucătarul a explicat pentru Kanal D că toate torturile ar trebui preparate cu acesta.
Untul de 65% grăsime este foarte bun și cel mai sănătos dintre toate pentru consumul preparatelor rapide. Pentru că este economic, poate fi utilizat la sandvișuri.
Valoarea nutrițională a untului
Amintim că, o lingură de 14 grame de unt prezintă următoarea valoare nutrițională:
CITEȘTE ȘI: Ce efecte are untul asupra sănătății! Ce cantitate e recomandată pentru consumul zilnic