Ce efecte are untul asupra sănătății! Ce cantitate e recomandată pentru consumul zilnic
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.10.2023 la 10:48
Actualizat pe 01.10.2023 la 10:48
Untul a fost mult timp un subiect de controversă în lumea nutriției. În timp ce unii spun că ar crește nivelul de colesterol și înfundă arterele, alții susțin că poate fi un plus nutritiv și aromat în dietă. Ce efecte are untul asupra sănătății! Ce cantitate e recomandată pentru consumul zilnic.
- Este untul rău sau bun pentru sănătatea ta?
- Ce cantitate e recomandată pentru consumul zilnic
Untul este un produs lactat obținut prin amestecarea laptelui, un proces care separă grăsimile solide de lichid, cunoscut sub numele de zară. Sunt disponibile multe tipuri diferite de unt, inclusiv unt sărat, nesărat, fiecare dintre ele variază în funcție de ingredientele și metoda de producție. Datorită concentrației mari de grăsimi, untul are o aromă bogată și o textură cremoasă. Funcționează bine în special pentru gătit la căldură mare, cum ar fi soterea și prăjirea în tigaie și poate ajuta la prevenirea lipirii în timp ce adaugă aromă. Untul este, de asemenea, utilizat pe scară largă în coacere pentru a adăuga textură și volum produselor de copt și deserturilor. În plus, poate fi întins pe pâine, legume prăjite, preparate cu paste și multe altele.
Ce cantitate de unt e recomandată pentru consumul zilnic
O analiză a mai multor studii, realizată la Universitatea Tufts din Boston, arată că, dacă este consumat cu moderație, untul nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Potrivit specialiștilor o porție normală zilnică de unt este de aproximativ 10 grame, echivalentul a o linguriță.
O lingură de unt conține aproximativ 101 calorii, 12 grame de grăsimi, 0.01 grame carbohidrați și 0.12 grame proteine. Deși este bogat în calorii și grăsimi, conține și o varietate de nutrienți importanți. De exemplu, este o sursă bună de vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi necesară pentru sănătatea pielii, funcția imunitară și vederea sănătoasă.
Conține, de asemenea, și vitamina E, care susține sănătatea inimii și acționează ca un antioxidant pentru a proteja celulele împotriva daunelor cauzate de molecule numite radicali liberi. În plus, untul conține cantități foarte mici de alți nutrienți, inclusiv riboflavină, niacină, calciu și fosfor.
Untul conține acid butiric care are multe beneficii pentru sănătate
Potrivit specialiștilor, untul este bogat în butirat, un tip de acid gras cu lanț scurt care a fost asociat cu mai multe beneficii. Butiratul este, de asemenea, produs de bacteriile benefice din intestin și este folosit ca sursă de energie pentru celulele din intestine.
Poate promova sănătatea digestivă prin reducerea inflamației intestinale și sprijinirea absorbției de lichide și electroliți pentru a promova regularitatea și echilibrul electrolitic. În plus, poate ajuta la tratarea sindromului de colon iritabil (IBS), o afecțiune caracterizată prin simptome precum dureri de stomac, balonare, constipație și diaree.
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, unele cercetări sugerează că butiratul ar putea fi benefic în tratarea bolii Crohn. Conform unor studii pe animale, butiratul poate, de asemenea, să îmbunătățească sensibilitatea la insulină, să stimuleze metabolismul și să scadă formarea celulelor adipoase pentru a susține controlul greutății.