Care este forma corectă de plural a cuvântului ciocolată. Greșeala gramaticală pe care o fac mulți români
![Bianca Cimpoi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/bianca-cimpoi-1667898384.jpg)
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 25.04.2023 la 23:35
Actualizat pe 25.04.2023 la 23:35
Cu toate că ai fi tentat să spui că limba română nu poate pune în dificultate, ei bine, există mai multe cuvinte care forme de plural pe care cei mai mulți le greșesc. La fel se spune și despre „ciocolată”, un cuvânt pe cât de des folosit, pe atât de ușor îi pune pe români în dificultate.
- Care este forma corectă de plural a cuvântului ciocolată
- Greșeala gramaticală pe care o fac mulți români
Deși cuvântul „ciocolată” se numără printre cele mai des folosite cuvinte, mulți români greșesc atunci când vine vorba de vorba de plural. Una dintre formele pe care le-ai auzit și tu cel puțin o dată, cu siguranță, este „ciocolăți”.
Care este forma corectă a cuvântului ciocolată
Cu toate că, de cele mai multe ori, ai spune că limba română nu te poate pune în dificultate, ei bine, există cuvinte care te pot pune în încurcătură, așa cum este vorba de plural pentru ciocolată.
Potrivit Dicționarului Explicativ al limbii Române, ciocolată, ciocolate, s.f. Preparat comestibil făcut dintr-un amestec solidificat de pulbere de cacao și de zahăr (cu adaos de ingrediente).
Prin urmare, nu „ciocolăți” este forma corectă, ci „ciocolate”. Specialiștii spun că această formă este folosită mult mai des decât cea corectă, asta pentru că se produce fenomenul de „contaminare”.
Mai exact, atunci când auzi o persoană că folosește un cuvânt greșit, există șanse mai mari să faci la fel, poate fără ca măcar să îți dai seama.
Ce alte greșeli mai fac românii
În aceeași categorie intră și formele de plural pentru „înghețată” sau „cravată”. Cei mai mulți român spun că este corect „înghețăți” sau „crăvăți”, când de fapt, formele acceptate de DEX sunt „înghețate” și „cravăți”.
La fel se poate spune și despre plural pentru „salată”, pentru că, de multe ori, este folosit sufixul -ăți, când forma corectă este „salate”.
Specialiștii spun că acest fenomen are și o explicație, asta pentru că, în trecut, când bazele limbii române nu era încă puse, oamenii foloseau aceste forme. De aici și numeroasele forme de plural la care sunt adăugate sufixul de mai sus.
Pe de altă parte, există și cuvinte în cazul cărora pluralul trebuie să conțină neapărat sufixul -ăți, cum ar fi judecăți sau plăți.
Citește și: Are cuvântul smântână plural? Greșeala gramaticală făcută de mulți români