Care este forma corectă de plural a cuvântului „gimnastică”. Mulți români greșesc
Publicat pe 07.02.2024 la 10:55 Actualizat pe 07.02.2024 la 10:55
Limba română nu este deloc simplă, așa cum pare la prima vedere. Este posibil să fi auzit deseori pe cineva pronunțând cuvintele într-un mod diferit față de forma corectă. Ei bine, astăzi îți vom spune care este forma corectă de plural a cuvântului „gimnastică”. Mulți români greșesc!
- Forma corectă de plural a cuvântului „gimnastică”
- Nu mulți români știu
Fără îndoială, în limba română există o serie de cuvinte care nu primesc formă de plural. Acest lucru este caracteristic pentru categoria de cuvinte cunoscute sub numele de substantive defective de plural. Printre acestea, unul dintre cuvintele care creează adesea confuzie în privința pluralului este „gimnastică”. Noi îți vom spune care este forma de plural a acestui cuvânt. Toți românii ar trebui să știe.
Forma corectă de plural a cuvântului „gimnastică”
Înainte de a trece la forma de plural a cuvântului „gimnastică”, este esențial să discutăm despre un aspect particular întâlnit în cazul unor substantive, precum termenii folosiți în sport, inclusiv cel abordat astăzi, dar și alți termeni, cum ar fi box, fotbal, tenis, scrimă și altele.
Substantivele defective de plural sunt acele substantive care nu au formă de plural sau care au aceeași formă pentru singular și plural, de exemplu, informații, muzică sau știri. În aceste cazuri nu există o distincție între formele de singular și plural, astfel că ele sunt folosite în ambele cazuri cu exact aceeași formă.
Având în vedere noțiunea de substantive defective de plural și având în vedere exemplul prezentat vă veți da probabil seama că pluralul cuvântului „gimnastică” nu există în mod distinct, fiind utilizat în același mod în care este scris la singular.
Prin urmare, conform regulilor gramaticii limbii române și având în vedere că acest cuvânt este un exemplu de substantiv defectiv de plural, putem concluziona că nu există o formă de plural pentru acest cuvânt.
Alte cuvinte banale cu forme bizare de plural
chiciură – chiciuri nu chiciure;
ceață – cețuri nu cețe;
baltă – bălți nu balte;
călimară – călimări nu călimare;
baltag – baltage nu baltaguri;
monedă – monede nu monezi.
căpșună – căpșune, căpșuni;
copertă – coperți, coperte;
cireașă – cireșe, cireși;
coardă – corzi, coarde;
gălușcă – găluște, găluști;
nivel – nivele, niveluri;
tunel – tunele, tuneluri;
vis – vise, visuri;
virus – virusuri, viruși.
Citește și: Care este pluralul cuvântului „magazin”. Majoritatea românilor greșesc