Cât rezista ouăle de la Paște, în frigider. Cum îți dai seama dacă mai pot fi consumate
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 19.04.2023 la 19:05
Actualizat pe 19.04.2023 la 19:08
Ouăle sunt foarte consumate la noi în țară, fiind incluse în mai multe preparate. După ce au trecut Sfintele Paști, au rămas ouă pe care ar trebui să le consumi înainte să le strice. Iată cât timp rezistă dacă sunt ținute la rece.
- Cât rezista ouăle de la Paște, în frigider
- Cum îți dai seama dacă mai pot fi consumate
Ouăle sunt printre cele mai consumate alimente de la noi din țară. Acum, că a trecut perioada Paștelui, gospodinele au rămas cu multe ouă vopsite, care ar trebui consumate înainte să se strice. Ele nu rezistă la frigider o perioadă foarte lungă, apoi ar putea deveni toxice pentru organism.
Cât rezistă ouăle de țară în frigider
Ouăle sunt considerate alimente perisabile, iar data de valabilitate depinde de felul în care sunt depozitate, în frigider sau într-o cămară. Ouăle crude care se vor depozita pe raftul frigiderului, au nevoie de o temperatură de 4 grade și pot rezista până la o lună.
Dar cele cumpărate?
Diferența dintre ouăle cumpărate de la magazin și cele de țară nu este foarte mare în ceea ce privește rezistența lor în frigider. Ele pot fi consumate și 20 de zile până ce au fost achiziționate, în funcție de vechimea lor din magazine. De cele mai multe ori, se verifică înainte de a le mânca și vei vedea dacă trebuie aruncat sau nu.
Cât rezistă ouăle fierte in frigider
În timp ce ouăle crude pot fi ținute mai mult timp la frigider, lucrurile se schimbă după ce ele sunt fierte. Ele rezistă maxim 7 zile, dar să fie ținute în coajă. Dacă sunt sparte sau curățate, ar trebui consumate într-o zi sau două. Nu se mănâncă după această perioadă fiindcă ar putea deveni toxice pentru organism.
Cum îți dai seama dacă un ou crud este proaspăt sau nu
Ouăle își pierd prospețimea dacă sunt lăsate prea mult timp în frigider. Pentru a le verifica, fără a sparge coaja, trebuie să te uiți la mai multe caracteristici, precum ar fi integritatea și cât de curată este coaja, iar dacă îl spargi, se verifica consistența albușului, mobilitatea sau poziția gălbenușului.
Coaja trebuie să fie curată și fără crăpături, de la alb la galben deschis sau închis. Uneori, ele pot avea o culoare cafenie, în funcție de găină. Ouăle de rață au culoare albă, verde deschis sau verde albăstrui, iar cele de gâscă alb-mat, fără luciu. Ouăle vechi au coaja lucioasă, unsuroasă și poate prezenta pete.
CITEȘTE ȘI: Ce să faci cu cozonacul rămas de la masa de Paște. Idei de preparate delicioase, gata în câteva minute