Cât rezistă peştele proaspăt în frigider. De acum vei fi mai atent
Publicat pe 25.03.2023 la 19:40 Actualizat pe 25.03.2023 la 19:41
Peștele este unul dintre cele mai folosite preparate în perioada postului Paștelui, însă doar dacă îl consumăm în zilele în care avem dezlegare la acest aliment. Chiar dacă îl cumperi gata preparat sau preferi să îl pregătești chiar la tine acasă, este nemaipomenit de bun. Însă, pentru că, de obicei, el este cumpărat într-o cantitate destul de mare, acesta riscă să se strice dacă nu este păstrat în condiții optime. Cât timp poți ține peștele prospăt la frigider.
- Cât rezistă peştele proaspăt în frigider
- De acum vei fi mai atent
Fără alte cuvinte, peștele proaspăt este unul dintre cele mai delicioase alimente. Fie că este prăjit sau folosit în compoziția ltor preparate, precum saramura de paște, acest aliment este de departe dnelipsit de pe mesele credincioșilor în perioada de post a Paștelui.
Cât rezistă peştele proaspăt în frigider
Peștele proaspăt nu poate fi păstrat un timp foarte îndelungat la rece. Astfel, el trebuie să respec te câteva condiții de păstrare foarte bine puse la punct, printre care și o igienă corespunzătoare.
Concret, acest aliment proaspăt curățat rezistă la frigider o zi, maxim două. Temperatura nu trebuie să depășească 4 grade Celsius. Cu toate acestea, după acest termen aspectul și gustul încep să se modifice. Ținut, însă, la congelator, temperatura trebuie să fie de minus 18 grade Celsius sau chiar mai scăzută.
În cazul peștelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescătorie, hering, somon etc), perioada recomandată de depozitare este de maximum trei luni, în timp ce exemplarele slabe (caras, șalău, știucă, biban, cod) se pot păstra la congelator, în condiții de siguranță pentru maximum șase lun.
Cum îți dai seama că peștele este proaspăt
Ca să ne dăm seama dacă peștele este proaspăt, trebuie să fim atenți la luciul metalic pe care îl prezintă. Mai mult decât atât, acesta este acoperit de un mucus transparent, care devine opac atunci când se învechește. Și asta nu este tot.
Printre detaliile unui peste proaspăt putem să identificăm și solzii, care trebuie să fie lucioși și nelipicioși, dar și foarte bine fixați în piele. Cu atât mai mult, ochii trebuie să fie clari, strălucitori și ușor bulbucați.
Totuși, carnea peștelui trebuie să fie și ea fermă și elastică, fără oase ieșite în afară. Astfel, în momentul în care apeși ușor cu degetul, urma lăsată trebuie să dispară imediat. Dacă nu știai, cea mai sigură metodă de a verifica prospețimea peștelui este verificarea branhiilor, care trebuie să fie roșiatice-rozalii, umede și fără miros.
Ca să îți dai seama cât de proaspăt este peștele trebuie să respecți următoarele lucruri.
- solzii peștelui sunt decolorați, lipicioși și se desprind ușor de pe piele;
- sbdomenul este moale;
- ochii sunt adânciți în orbită, opaci ori murdari;
- branhiile sunt vineții, cu mucus și miros înțepător;
- bielea are o culoare închisă, cu mucus abundent și miros greu;
- odată cufundat în apă, peștele învechit plutește;
- viscerele sunt sângerânde și emană un miros neplăcut;
- carnea este moale și lipsită de elasticitate.
CITEȘTE ȘI: Alimentul pe care nu este bine să-l pui în frigider. Greșeala pe care o fac multe gospodine