Cât se ține dovleacul la cuptor. Secretul pentru un gust intens și delicios

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 10.09.2025 la 15:32
Actualizat pe 10.09.2025 la 15:32
Dovleacul copt este delicatesa acestui sezon! Este un preparat foarte delicios, care se gătește foarte ușor. Pentru a fi nu deveni amar și pentru a-și păstra gustul dulce și aromat, este important să știi cât se ține dovleacul la cuptor. Iată pentru un gust intens și delicios.

Dovleacul copt este delicatesa sezonului.
Profimedia
- Cât se ține dovleacul la cuptor, pentru un gust savuros
- Secretele bucătarilor profesioniști
Ne aflăm în perioada anului în care găsești cel mai delicios dovleac, motiv pentru care trebuie să profiți de sezon și să gătești celebrul dovleac copt. Acest preparat este o adevărată delicatesă, cu multe beneficii și puține calorii.
Cât se ține dovleacul la cuptor
Dacă vrei să obții un dovleac moale la interior, cu o crustă crocantă, este important să știi cum să coci dovleacul corect. Dacă dovleacul este copt prea mult timp, acesta bse întărește, iar gustul său devine amar.
Este important de știut că dovleacul se coace 45 de minute la o temperatură de 180 de grade Celsius, în cuptorul preîncălzit. Astfel își va menține gustul dulce și va avea o crustă crocantă și delicioasă. Dovleacul poate fi copt tăiat felii, sau tăiat cuburi.
Cum alegi cel mai bun dovleac pentru copt
Un alt aspect foarte important când vine vorba despre cât de delicios va fi dovleacul copt este să îl alegi pe cel corect. Nu orice dovleac va fi la fel de delicios după ce va fi copt, motiv pentru care trebuie să fii atent la câteva lucruri importante.
Cel mai bun dovleac este cel care se simte greu, deși are o dimensiunie medie sau redusă. Acest lucru indică faptul că are un miez dens și nu este gol la interior. De asemenea, la fel cum alegi pepenele verde, acesta trebuie lovit cu palma, iar dacă sunetul este gol arată că dovleacul este suficient de copt și poate fi băgat la cuptor.
Trucuri pentru un dovleac copt aromat și delicios
Bucătarii profesioniști apelează la câteva trucuri importante pentru a obține un dovleac copt delicios. Când încă este în cuptor, este recomandat să îl împungi cu o furculiță, astfel încât zeama să iasă în exterior și să devină suculent.
Un alt truc este să folosești condimentele corecte. Bucătarii profesioniști adaugă nucșoara, miere, scorțișoară, sau ghimbir pudră. Un alt aspect important este să folosești ventilația cuptorului, astfel încât dolveacul să aibă parte de condițiile optime pentru a se coace corect.
Citește și: De ce este bine să consumi semințe de dovleac. Ce beneficii au pentru sănătate