Ce alimente poți consuma când suferi de diaree. Sfaturile medicilor specialiști
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 30.03.2023 la 13:23
Actualizat pe 30.03.2023 la 13:23
Indiferent dacă diareea este cauzată de alergii, intoxicații alimentare, o afecțiune cronică precum sindromul colonului iritabil sau altceva, o dietă potrivită vă poate ajută să treceți mai rapid peste aceste simptome neplăcute. Iată ce spun medicii specialiști și ce alimente poți consuma atunci când suferi de diaree.
- Ce alimente poți consuma când suferi de diaree
- Sfaturile medicilor specialiști
Dacă aveți diaree, dar și alte simptome cum ar fi greață, crampe stomacale și balonare, trecerea temporară la o dietă limitată poate reduce stresul asupra sistemului digestiv. Potrivit specialiștilor, dieta pentru diaree oferă intestinelor șansa de a se odihni și ajută la restabilirea echilibrului fluidelor și electroliților din organism.
Ce alimente poți consuma când suferi de diaree
Alegerile alimentare simple te ajută să scapi mai ușor de diaree. Deși la început poate părea o dietă greu de urmat, trebuie să știi că aceasta trebuie ținută doar temporar, însă, de asemenea, trebuie să ai în vedere că introducerea rapidă a alimentelor poate agrava simptomele și diareea poate dura mai mult. Pe măsură ce începeți să vă simțiți mai bine, puteți începe să reveniți la o dietă completă, cu legume, fructe și cereale integrale. Este posibil să aveți nevoie de o săptămână până la 14 zile pentru a reveni complet la alimentele normale.
Specialișii recomandă persoanelor care suferă de diaree să consume alimentele din dieta BRATY: banane și măr copt sau sos de mere, orez, pâine prăjită și iaurt degresat.
Bananele sunt fade și ușor de digerat. Sunt o alegere excelentă pentru ameliorarea unui sistem digestiv deranjat. Sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu, un electrolit important care se poate pierde atunci când aveți diaree, precum și o sursă bogată de pectină, o fibră solubilă.
Piureul de mere este o alegere mai bună decât un măr, deoarece coaja fructului conține fibre insolubile care pot afecta sistemul digestiv.
Legumele pot fi greu de digerat atunci când sunt consumate crude așa că, cel mai bine ar fi să le decojiți, să le îndepărtați orice semințe și să le gătiți bine. Evitați broccoli, conopida, ardeii, mazărea, legumele cu frunze verzi și porumbul, deoarece acestea tind să producă gaze.
Cerealele, cum ar fi făina, sunt ușor de digerat și au adesea vitamine adăugate. Pe măsură ce vă recuperați, puteți adăuga în alimentație și fulgi de ovăz. Ovăzul este o sursă de fibre solubile, care pot întări și îngroșa scaunul pentru a reduce diareea. Dacă de obicei aromatizați fulgii de ovăz cu zahăr, miere, sirop sau unt, încercați să evitați să mai faceți acest lucru până când diareea dispare.
Grâul integral este, în general, opțiunea de pâine prăjită mai sănătoasă, dar pâinea albă poate fi mai bună, deoarece este mai ușor de digerat. Sărurile și covrigii sunt adesea făcute cu făină albă, mai degrabă decât cu grâu. În plus, conțin și sare, care poate ajuta la restabilirea echilibrului de sodiu al organismului.
Orezul alb simplu este ușor de digerat și se leagă, ceea ce înseamnă că ajută la întărirea scaunelor moi. Gătiți-l simplu sau cu supă de pui.
Evitați produsele lactate până când diareea se ameliorează. Chiar dacă în mod normal tolerați lactoza, poate fi mai dificil de digerat atunci când aveți diaree.
Ceaiul de mentă este și el recomandat persoanelor care suferă de diaree.
Citește și: Cele mai eficiente metode de a scăpa de indigestie