Ce beneficii are usturoiul. De ce e bine să-l consumi iarna
Publicat pe 08.12.2020 la 01:33 Actualizat pe 08.12.2020 la 01:33
Usturoiul este pentru mulți remediul cel mai la îndemână pentru a combate rapid răceala, dar și pentru a crește imunitatea. Există însă mai multe beneficii pentru organism al consumului de usturoi, multe dintre ele mai puțin cunoscute.
- Care sunt principalele beneficii ale usturoiului
- La ce este bun consumul regulat de usturoi
Deși usturoiul miroase destul de neplăcut, este un aliment-minune care combate rapid aproape orice afecțiune, astfel că la orice problemă de sănătate apărută sau slăbiciune a sistemului imunitar, apelăm cu încredere la el. Puternic ajutor în lupta cu infecțiile, bacteriile și virusurile, usturoiul asigură și o imunitate crescută și puternică, gata să facă față oricărui sezon, oricât este el de schimbător.
Ce beneficii are usturoiul pentru organism
Usturoiul se numără printre cele mai benefice alimente, care ajută organismul din mai multe puncte de vedere. Fie că este vorba despre digestie, colesterol, infecții sau chiar cancer, alimentul reduce considerabil riscul apariției acestor tipuri de probleme care, netratate la timp, pot provoca neplăceri mari.
Beneficiile sturoiului pentru digestie
Consumul de usturoi ajută și la tratarea afecțiunilor digestive, deși la prima vedere, acesta ar putea face mai mult rău decât bine. Chiar și așa, alicina, substanța răspunzătoare pentru gustul și mirosul înțepător, stimulează stomacul să producă enzime necesare unei flore intestinale sănătoase. De asemenea, usturoiul mai ajută și în caz de constipație acută.
Cum ajută usturoiul la întărirea imunității
Este cunoscut din popor că usturoiul ne apără de răceli și gripe, având proprietăți care scad simțitor numărul de zile de boală, în cazul apariției acesteia, după cum au arătat numeroase studii clinice în acest asens.
În cadul unui studiu organizat în străinătate, 146 de voluntari au consumat, timp de trei luni, fie suplimente pe bază de usturoi, fie capsule placebo. Cei care au consumat substanța brută au prezentat un risc cu 63% mai mic de a răci, boala în sine având o scădere a duratei de 70%.
Beneficiile usturoiului pentru piele și păr
Deși este greu de crezut, usturoiul are un rol important și în îngrijirea tenului, dar și a părului. Înainte însă de a te baza pe beneficiile lui, trebuie să știi că este interzisă aplicarea acestuia pe răni deschise, substanțele sale făcând rana foarte dureroasă. Efectul său antiseptic, tonic și antiinflamator te poate ajuta însă să scapi de alte afecțiuni deranjante.
Pentru a trata acneea, taie câteva bucățele de usturoi și aplică-le pe coșuri. Lasă sucul să acționeze circa 20 de minute, apoi spală-te pe față normal, cu produsele cosmetice pe care le folosești de obicei.
În ceea ce privește părul, usturoiul ajută la oprirea căderii lui. Uleiurile volatile prezente în usturoi tonifiază rădăcinile firului de păr, regenerarea lor fiind încurajată. Pentru acest tratament este necesară prepararea unei paste din usturoi, pe care să o aplici pe scalp. Masează ușor, las-o să acționeze 10 minute, apoi spală-ți părul cu produsele de curățare obșnuite.
Usturoiul curăță vasele de sânge?
Usturoiul ajută, de asemenea, și la curățarea vaselor de sânge, dar și la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Acesta scade ca prin minune tensiunea arterială dacă este cosnumat regulat, timp de cel puțin două luni. Substanțele pe care usturoiul le conține dilată vasele de sânge și scade riscul formării cheagurilor de sânge. Reglează, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge, ajutând organismul să prelucreze mai eficient colesterolul benefic.
Rețete cu usturoi
Ce beneficii are usturoiul cu miere și cum se prepară
Pe lânge beneficiile consumului brut de usturoi, poți combina acest aliment și cu o altă sursă de vitamine care ajută imunitatea: mierea. Cele două produse combinate crează o adevărată bombă de sănătate pentru organism. Iată cum se prepară, și ce se întâmplă dacă consumi acest preparat timp de o săptămână.
Vitaminele A, B1, B2, C, fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu, toate acestea se regăsesc în usturoi. Și mierea de albine, cea naturală, bineînțeles, are proprietăți unice, fiind bogată în vitamina B6, tiamină, riboflavină și niacină. Combinate, cele două rezultă un elixir pentru imunitate.
Se iau 3-4 căpățâni de usturoi, se zbrobesc și se amestecă cu o cană de miere, conținutul fiind lăsat la infuzat timp de câteva zile în frigider sau la temperatura camerei. În fiecare dinineață, pe stomacum gol, se va consuma acest amestec, iar rezultatele se vor simți încă de la primele utilizări.
Citește și: Ghimbir, lămâie și usturoi cu apă. La ce este bună această combinație de alimente