Ce cantitate de fructe e ideal să consumi zilnic pentru o viață sănătoasă. Sfaturile oferite de Mihaela Bilic: “Nu trebuie să uităm că…”
![Oana Vacarusi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/oana-vacarusi-1655802359.jpg)
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 09.10.2023 la 18:08
Actualizat pe 09.10.2023 la 18:08
Foarte des se vorbește despre modul în care dietele bogate în fructe și legume sunt bune pentru sănătate. Dar câte legume și fructe trebuie să mănânci zilnic pentru a te bucura de beneficiile lor? Iată care sunt sfaturile oferite de Mihaela Bilic.
- Fructele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase
- Ce cantitate e ideal să consumi zilnic
- Sfaturile oferite de Mihaela Bilic
Fructele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Potrivit specialiștilor, dietele bogate în fructe sunt asociate cu tot felul de beneficii pentru sănătate, inclusiv cu un risc scăzut de apariție a multor boli. Cu toate acestea, unii oameni sunt îngrijorați de conținutul de zahăr al fructelor și se gândesc că un consum prea ridicat poate fi dăunător. Așadar, câte porții de fructe ar trebui să mănânci în fiecare zi pentru a fi sănătos?
Ce cantitate de fructe e ideal să consumi zilnic pentru o viață sănătoasă
Potrivit informațiilor oferite de specialiști, compoziția nutritivă a fructelor variază foarte mult între diferitele tipuri, dar toate soiurile conțin nutrienți importanți. Fructele tind să fie bogate în vitamine și minerale. Acestea includ vitamina C, potasiu și acid folic. Sunt, de asemenea, bogate în fibre, ceea ce înseamnă că au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Consumul de fibre poate ajuta la scăderea colesterolului, la creșterea senzației de sațietate și, în timp, la pierderea în greutate.
De asemenea, fructele conțin antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi care pot deteriora celulele. O dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii și la reducerea riscului de îmbolnăvire. Iată ce sfaturi a oferit specialistul Mihaela Bilic.
„Fructele, un desert sănătos!
Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert!
Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe abdomen.
Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică. (...)
Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră!”, a declarat Mihaela Bilic pe Facebook.
Consumul de fructe poate ajuta la pierderea în greutate
Așa cum menționam și în rândurile de mai sus, fructele sunt bogate în nutrienți și relativ sărace în calorii, ceea ce le face o alegere excelentă pentru cei care doresc să slăbească. În plus, sunt bogate în apă și fibre, ceea ce te ajută să te simți plin.
Mai multe studii indică faptul că un consum de fructe este asociat cu un aport mai scăzut de calorii și poate contribui la pierderea în greutate. Merele și citricele, precum portocalele și grapefruitul, sunt printre cele mai sățioase.