Ce conține usturoiul. De ce se spune că e atât de sănătos
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 14.03.2023 la 16:05
Actualizat pe 14.03.2023 la 16:05
Usturoiul este un aliment esențial în bucătărie, iar gospodinele îl folosesc pentru o mulțime de preparate, atunci când își doresc o aromă intensă. Pe lângă faptul că este delicios, usturoiul este extrem de sănătos pentru organism. Iată ce conține și cum contribuie la sănătatea oamenilor.
- Usturoiul este unul dintre cele mai benefice alimente pentru organism
- Puțini știu ce vitamine și minerale conține
De puține ori un preparat are aromă dorită fără usturoi, iar acest lucru se întâmplă mai ales datorită faptului că este un aliment versatil. Bunicile noastre îl foloseau des, însă nu doar pentru aromă sau miros, ci și pentru sănătate. Fără prea multe studii de specialitate, acestea știau ce conține și cât de benefic este pentru organism, mai ales dacă vorbim despre imunitate.
Ce conține usturoiul - substanțele cu proprietăți benefice
Un singur cățel de usturoi este o adevărată ”comoară” de vitamine pentru organism. Chiar dacă este consumat foarte des, puțină lume știe ce conține cu adevărat. Ei bine, specialiștii spun că dacă consumi 100 de grame de usturoi, poți să atingi 95% din aportul de vitamine B6 necesar pentru organism, 39% din vitamina C, 33% din cantitatea de cupru, 21% din cea de fier, 18% din cantitatea de calciu, 73% din cantitatea de mangan și 26% din seleniu.
De asemenea, este alimentul perfect pentru persoanele cu anumite probleme medicale, care nu permit consumul de colesterol. Studiile arată că usturoiul nu conține deloc colesterol, astfel că poate să fie consumat fără probleme. Poate să fie consumat și de persoanele care vor să piardă în greutate, deoarece aduce în organism doar 150 de calorii raportat la o cantitate de 100 de grame.
Cum poți consuma usturoiul ca să te bucuri de beneficiile lui
Usturoiul este alegerea perfectă pentru multe preparate, mai ales când vorbim despre cele din carne. Însă, specialiștii spun că dacă vrei să de te bucuri pe deplin de beneficiile lui și sportul de vitamine și minerale, trebuie să îl consumi în stare crudă și să îl obții din surse bio.
Pentru că este unul dintre alimentele cu cel mai puternic miros, unele persoane nu pot să îl consume în stare complet crudă. În acest caz, studiile recomandă să nu fie gătit mult timp, deoarece cu atât mai mult își scade din proprietăți.
De ce usturoiul are un miros atât de puternic
Cu toții știm că usturoiul are un miros extrem de puternic, care rămâne în respirația oamenilor pentru mult timp. Însă, acest miros vine de la o substanță numită Alicină, care este responsabilă pentru multe beneficii pe care le are pentru organism.
Citește și: Cât usturoi se pune la șuncă. Rețetă tradițională pentru masa de Crăciun