Ce e bine să faci în postul Crăciunului 2024. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 11.11.2024 la 16:26
Actualizat pe 11.11.2024 la 16:26
Postul Crăciunului începe curând. Credincioșii din România se pregătesc pentru una dintre cele mai importante perioade din an. Iată din ce dată începe Postul Crăciunului și ce reguli trebuie să respecți în cele 40 de zile.
- În ce dată începe postul Crăciunului
- Ce reguli trebuie să respecți în cele 40 de zile
- Tradițiile și superstițiile specifice postullui Crăciunului
Doar câteva zile ne mai despart de începerea postului Crăciunului, care are loc din data de 15 noiembrie 2024. Este o perioadă specială din an, dedicată credinței. Postul de cele 40 de zile este foarte important în religia ortodoxă, astfel că impune câteva reguli, pe care creștinii le respectă cu strictețe.
Ce poți să mănânci în postul Crăciunului 2024
Una dintre cele mai importante reguli, când vine vorba despre postul Crăciunului, este legată de alimentație. Oamenii trebuie să respecte câteva restricții alimentare. Pe timpul celor 40 de zile există și câteva perioade cu dezlegare la anumite alimente.
În general, oamenii trebuie să evite carnea, mâncarea dulce și lactatele. Pe lista alimentelor admise se află fructe și legume, produse din soia, cerealele integrale, nuci și semințe sau uleiurile vegetale. Aceasta perioadă este potrivită și pentru cei care își doresc să aibă parte de un detox benefic pentru organism.
Ce e interzis în postul Crăciunului
Postul Crăciunului este perioada în care creștinii se pregătesc cu mintea și sufletul pentru cea mai sfântă perioadă din an, și anume marea sărbătoare a Crăciunului. Din acest motiv, au fost stabilite câteva restricții în acest sens.
Este interzis ca în postul Crăciunului să bei, să fumezi, să bârfești sau să te cerți. De asemenea, este recomandat ca oamenii să facă pace unii cu alții și să aibă sufletul și gândurile curate. Sunt interzise dansatul, cântatul, nunțile șin cununiile religioase.
Alte tradiții și obiceiuri pentru postul Crăciunului
Creștinii respectă câteva tradiții în timpul postului Crăciunului. Acestea sunt strâns legate de superstițiile acestei perioade. Este recomandat ca în această perioadă să meargă la biserică, mai ales la cele mai importante slujbe.
Cu cât ne apropiem mai mult de Crăciun, cu atât tradițiile devin din ce în ce mai multe. În data de 20 decembrie este interzis să speli haine. În data de 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, nu se dau obiecte din casă și nu se scoate gunoiul. De asemenea, în data de 20 decembrie se taie porcii și se spune că cei care văd sânge se apără de boli.