Ce este bine să faci în Lunea Mare. Tradiții în prima zi din Săptămâna Patimilor
Publicat pe 10.04.2023 la 08:18 Actualizat pe 10.04.2023 la 08:18
Astăzi este Sfânta și Marea Luni, prima zi din Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. În această zi, pentru credincioși este un prilej să se pregătească pentru Învierea Domnului. Tot în această zi se citeşte Evanghelia de la Matei despre sfârşitul lumii. Zeci de ortodocși se vor aduna la denia de luni seară, acolo unde se va citi Evanghelia despre dajdia Cezarului şi despre făţărnicia fariseilor. Tradiții în prima zi din Săptămâna Patimilor.
- Ce este bine să faci în Lunea Mare
- Tradiții în prima zi din Săptămâna Patimilor
Astăzi este Sfânta și Marea Luni, prima zi din Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Gospodinele au parte, începând de astăzi, de câteva superstiții și tradiții. Se spune că, în Săptămâna Patimilor este perioada în care creștinii trebuie să țină post și să-și rânduiască treburile casnice pentru a întîmpina sărbătoarea Paștelui.
Ce este bine să faci în Lunea Mare
În prima zi din Săptămâna Mare gospodinele încep curățenia în locuința, dar și în afara acesteia. În acest fel, se face curățenie generală în case și curți, însă treburile mai importante trebuie făcute doar în zilele de luni, marți și miercuri ale Săptămânii Mari.
Dacă vorbit tot despre curățenie, gospodinele scot totul afară, aerisesc lucrurile, spală și văruiesc casă.
O altă tradiție este ca, în Lunea Mare, să se fac două pomeniri importante. A lui Iosif, cel de-al unsprezecelea fiu al bătrânului Iacob și primul al Rahilei. Mai exact, Biblia spune că, acesta a fost aruncat într-o fântână de către frații lui și mai apoi vândut unor negustori pentru 30 de arginți.
Aruncarea în fântână a lui Iosif semnifică punerea lui Hristos în mormânt. Cu toate acestea, vânzarea lui Iosif pentru 30 de arginți este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda, tot pentru 30 de arginți.
Când încep Slujbele Deniilor la Catedrala Patriarhală
În acest an, Săptămâna Sfintelor Pătimiri este marcată în perioada 9 - 14 aprilie. În acest fel, slujbele Deniilor vor începe în fiecare zi de la ora 17:00, la Catedrala Patriarhală.
Însă, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, slujbele din cadrul altor biserici se vor desfăşura într-un mod diferit.
- Sfânta Liturghie din Sfânta şi Marea Joi (13 aprilie) va fi săvârşită în interiorul Catedralei Patriarhale, începând cu ora 9:30;
- Slujba Vecerniei din Sfânta şi Marea Vineri (14 aprilie) cu scoaterea Sfântului Epitaf (8:00 - 11:00) va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;
- în intervalul orar 11:30 - 16:50, credincioşii vor avea posibilitatea să se închine şi să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală;
- între orele 17:00 - 20:30 va fi săvârşită Denia Prohodului Domnului şi va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf.
Sfânta şi Marea Sâmbătă (15 aprilie):
- între orele 8:00 - 12:30, se vor oficia Slujba Ceasurilor, Obedniţa şi Vecernia unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare;
- în intervalul orar 13:00 - 19:00, Catedrala Patriarhală va fi închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere.
Învierea Domnului - Sfintele Paşti (16 aprilie):
- la ora 00:00, Sfânta Lumină va fi oferită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ierarhilor, preoţilor şi diaconilor prezenţi în pridvorul din faţa Reşedinţei Patriarhale. Apoi, aceştia vor oferi Sfânta Lumină credincioşilor pe culoarele special amenajate;
- Slujba Învierii va fi săvârşită în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată ulterior în interiorul acesteia.
CITEȘTE ȘI: Urmează Săptămâna Patimilor. Ce semnificație are și cum trebuie să se poarte credincioșii