Ce este radonul, gazul toxic prezent în unele clădiri publice din România, inclusiv școli și grădinițe. Cercetătorii UBB Cluj au transmis un avertisment
Publicat pe 07.07.2021 la 14:09 Actualizat pe 07.07.2021 la 14:09
Tot mai multe instituții publice prezintă o cantitate mare de radon, deși aerul din încăpere se simte proaspăt și curat. Acest gaz toxic nu poate fi detectat de om, însă cu ajutorul instrumentelor poate fi înregistrat în timp util, fără a crea complicații de sănătate în rândul oamenilor. Ce spun cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj?
- Radonul, ucigașul tăcut în rândul instituțiilor publice
- Peste 400 de clădiri au limita depășită de radon
Radonul este gazul toxic care a început să facă ravagii în rândul clădirilor publice, unde a fost înregistrat. Sute de instituții își supun angajații la acest aer nociv, fără a conștientiza cât de important este un asemenea control prin care specialiștii pot detecta gazul toxic prezent în atmosferă, astfel viața oamenilor nu ar fi pusă în pericol. Radonul este cunoscut drept un factor negativ care se depune pe particulele de praf, iar prin respirație ajunge în plămâni, provocând cancerul la plămâni.
Ce este radonul?
Radonul, numit și ”ucigaşul tăcut", este un gaz radioactiv inodor şi incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ. Deşi nu se poate vedea sau mirosi, radonul este prezent în toate locuinţele, în diferite concentraţii, însă este nociv doar peste o anumită limită. Radonul este radioactiv şi cancerigen, iar expunerea la acest gaz toxic peste limitele normale este considerată a două cauza în ordinea importanţei, în ce priveşte cancerul la plămâni, după fumat.
Cum apare acest gaz toxic?
Datorită diferențelor dintre temperatura din interior și cea a solului, mai ales pe timp de iarnă, radonul din sol se va deplasa în mod natural spre interiorul locuințelor, concentrându-se în încăperile închise, precum școli, grădinițe sau alte instituții publice.
Acumularea radonului în interiorul clădirilor este o consecință a progresului tehnologic. Lucrările de izolație, geamurile închise etanș, aerisirea precară a încăperilor conduc la creșterea neobservabilă a concentrației de radon în interior, astfel un studiu recent arată cât de mult este depășita limita acestuia.
Avertismentul transmis de cercetătorii UBB Cluj
Cercetătorii UBB Cluj au emis un semnal de alarmă în rândul școlilor, grădinițelor cât și instituțiilor publice unde se desfășoară diferite activități care solicită un număr considerabil de oameni în incintă, îndemnând responsabilii clădirilor într-un număr cât mai mare să apeleze la specialiști pentru măsurarea acestui gaz, astfel nu se mai expun unui mediu toxic.
În urma cercetărilor aceștia au concluzionat că în peste 400 de clădiri publice, concentrația de radon a depășit valoarea limită, astfel viața oamenilor este pusă în pericol zilnic.
Expunerea prelungită la radonul din interiorul încăperilor crește riscul apariției cancerului pulmonar. Organizația Mondială a Sănătății evidențiază în raportul asupra radonului din clădiri, faptul că acesta reprezintă principala cauză de cancer pulmonar la nefumători. Combinația dintre fumat și expunerea la radon prezintă un risc individual de cancer pulmonar substanțial mai mare decât fiecare factor luat în parte, în timp ce fumatul amplifică acest risc pentru populație.
CITEȘTE ȘI: Logodnă la Biserică fără cununie civilă? Ce spune Biserica Ortodoxă