Ce este șofranul și de ce are un preț atât de mare. Ce beneficii are planta cu care tot mai mulți români fac afaceri
Publicat pe 26.10.2020 la 14:15 Actualizat pe 26.10.2020 la 14:15
Șofranul este cunoscut drept cel mai scump condiment din lume, care, la ora actuală, reprezintă o idee de afacere extrem de profitabilă. Fermierii români pot face bani frumoși și nici nu e de mirare prețul uriaș al acestei plante. Șofranul, supranumit și „aurul roșu” are numeroase beneficii pentru sănătate.
- Motivul pentru care tot mai mulți români fac afaceri cu șofran.
- Condimentul este cel mai scump din întreaga lume.
- Multiplele beneficii pe care le are asupra sănătății noastre.
Cel mai mare cultivator din lume este Iranul. Cel de cea mai bună calitate provine din Iran, Spania sau Grecia. Condimentul este unul aparte. Dă o aromă și o savoare deosebită mâncărurilor, dar și o culoare frumoasă.
De unde provine șofranul
Planta, numită și „Crocus Sativus”, are o floare delicată, de culoare mov și este veche de 3.000 de ani. Prima dată, a fost descoperită în zona sud-estică a Greziei și în sud-vestul Asiei.
În ziua de astăzi, Iranul se mândrește cu cea mai mare producție de șofran, pe plan internațional, asigurând peste 90% din producția mondială. Procesul de recoltare și cultivare presupun foarte multă muncă și răbdare, însă rezultatul obținut, merită din plin.
Șofranul, inițial produsul civilizației cretane, este recunoscut drept o plantă sacră, simbol al fertilității și al cunoașterii.
Legenda spune că preotesele cretane au încercat să țină secretă arta cultivării șofranului, dar nu au reușit. Prima plantă inventată de om, mai precis de o civilizație feminină a ajuns până în China, Iran și India de astăzi.
Aroma, textura și mai ales culoarea, de la galben pal la roșu aprins vorbește despre, Zeița Zorilor la greci si la romani, reprezentată mai tot timpul luptându-se cu noaptea și deci, cu ignoranța, până culoarea roșie, care o reprezită pe Zeița Aatotdistrugatoare din Panteonul indian, notează site-ul www.pestre.ro
Cât costă și ce beneficii are pentru sănătate
Am stabilit deja că șofranul este cel mai scump condiment din întreaga lume, dar care îi este, mai exact, prețul? Potrivit articolului sursei citate, un kilogram costă în jur de 4.000 de euro. Totuși, o știre mai recentă susține că prețul a crescut și ar putea ajunge chiar până la 30.000 de euro pe kilogram.
Este bine de știut că, pentru a obține un kilogram de șofran uscat, sunt necesare în jur de 150.000 de flori. Mirodenia de lux conține fier, uleiuri volatile, proteine, sodiu, potasiu, vitaminele B1 si B2, fitohormoni. Toate acestea, aduc numeroase beneficii organismului, după cum urmează:
1. Distruge celulele canceroase: Conform The Telegraph, mai multe substanțe care se găsesc în mod natural în sofran, ar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
2. Ajută în lupta cu grăsimea și scade colesterolul: Curcumina are proprietatea de a opri extinderea celulelor grase în organism.
3. Este bun pentru inimă și neuroni: Condimentul are un efect tonic asupra inimii și a sistemului nervos.
4. Bun pentru vedere: potrivit mai multor studii a fost dovedit faptul că șofranul ajută la îmbunătățirea vederii și previne degenerescența maculară, cauză a orbirii în rândul bătrânilor.
5. Ajută în lupta cu depresiile: Ceaiul de șofran este recomandat în tratarea stărilor depresive.
6. Îmbunătățește circulația sângelui și regenerează pielea: Șofranul este folosit în medicina chinezească pentru îmbunătățirea circulației sanguine.
7. Bun pentru digestie: Infuzia e șofran este remediul naturist perfect pentu cei care suferă de balonare sau constipație.
8. Leac în disfuncțiile erectile: Grecii și arabii obișnuiau să folosească condimentul minune drept afrodisiac, explicând că acesta are proprietăți asemănătoare hormonilor.
9. Bun la „băutură”: 10-15 g de pistiluri de șofran, macerate 3-4 ore în alcool (50 ml) și administrate pe stomacul gol înainte de o petrecere previn instalarea stării de beție și pot induce repulsia la abuzul de alcool. Așadar, este perfect și pentru cei care doresc să scape de această dependență
Atenție! Există și contraindicții.
Șofranul nu este recomandat sub nicio formă gravidelor, întrucât poate provoca avortul.
De semenea, nu este recomandat să fie consumate mai mult de două grame de șofran pe zi.
CITEȘTE ȘI: Când se bea ceaiul verde. Ce beneficii și contraindicații are