Ce înseamnă “dia” pe tensiometru. Învață să citești corect rezultatul când iei tensiunea
Publicat pe 31.03.2022 la 18:55 Actualizat pe 31.03.2022 la 18:55
Cu siguranță că fiecare ar trebui să aibă în casă un tensiometru pentru a afla tot timpul ce tensiune are. Ce înseamnă „dia”, dar și cum învățăm să citim corect rezultatul atunci când ne luăm tensiunea. Cei tineri pot afla din timp dacă au probleme datorită acestui dispozitiv.
- Cum citim corect rezultatul atunci când ne luăm tensiunea
- Ce înseamnă „dia” și „sys” pe tensiometru
Pentru că este important să avem un tensiometru în casă, dar totodată să știm cum să citim rezultatul corect atunci când ne luăm tensiunea. Cu siguranță că ai observat că pe dispozitivul tău apar două valori, „dia” și „sys”. Iată ce semnificație au aceste simboluri.
De ce sunt două valori când iti iei tensiunea
Cu toții am observat că pe tensiometru apar două valori. Prima este cea sistolică, care reprezintă forța cu care inima reușește să pompeze sângele în artere, iar cea de lângă ea este diastolică, care arată presiunea din artere în momentul în care inima se oprește între bătăile normale.
Ce înseamnă “dia” pe tensiometru și ce înseamnă “sys”
După cum am menționat și mai sus, „dia” este o prescurtare pentru valoarea diastolică, care este poziționată în partea de jos, de cele mai multe ori, și arată presiunea din artere în momentul în care inima se oprește între bătăile normale.
„Sys” este, de asemenea, o prescurtare pentru valoarea sistolicăm care apare pe tensiometru, pentru a arăta care este forța cu care inima pompează sângele în artere atunci când ne luăm tensiunea.
Care este tensiunea normală în funcție de vârstă
O valoare prea mică sau prea mare a tensiunii poate reprezenta o amenințate pentru sănătate, mai ales pentru că din cauza acesteia sunt afectate funcțiile vitale are corpului uman. Iată care este tensiuna normală în funcție de vârstă.
14-19 ani- 117/77
20-24 ani- 120/79
25-29 ani 121/80
30-34 ani- 122/81
35-39 ani- 123/82
40-44 ani- 125/83
45-49- 127/84
50-54 ani- 129/85
55-59 ani- 131/86
Peste 60 de ani- 134/87
Ce trebuie să faci dacă ai tensiunea prea mică sau prea mare
Dacă ai tensiune mare trebuie să afli care sunt posibilele cauza ale apariției acesteia. Dacă te confrunți cu această problemă trebuie să renunți la consumul excesiv de sare.
De asemenea, medicii ne sfătuiesc să consumăm pește, deoarece conține acizi grași. Kiwi și fructele bogate în vitamina C sunt și ele recomandate în cazul în care avem o tensiune mare. De asemenea, trebuie să facem mișcare și să mâncăm sănătos.
Atunci când avem o tensiune prea mică trebuie să consumăm sare, să reducem consumul de cofeină, să bem multe lichide, să nu ne ridicăm brusc de pe scaun. De asemenea, trebuie să facem sport regulat.
Citește și: Bicarbonatul de sodiu, remediu natural pentru hipertensiune. Cum să scapi rapid de tensiune