Ce înseamnă frotiu inflamator la testul Papanicolau
Publicat pe 28.04.2022 la 18:48 Actualizat pe 28.04.2022 la 18:48
Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă frotiu inflamator la testul Papanicolau? Această examinare se efectuează pentru a afla prezența modificărilor care apar la nivelul celulelor colonului uterin. De multe ori, prin intermediul testului se îmbunătățește identificarea leziunilor care sunt pe celule.
- Interpretarea testului Papanicolau
- Cum citim corect
Vrei să afli cum se citește corect testul Papanicolau? Iată ce înseamnă frotiu inflamator. Cum ne dăm seama care este rezultatul acestuia, dar și cum îl interpretăm.
Ce este și cum se face testul Babeș-Papanicolau
Testul Babeș-Papanicolau este cea mai bună metodă prin care se poate descoperi din timp cancerul de col uterin. De asemenea, prin intermediul acestuia putem afla dacă există modificăru ale colului. De multe ori, ele sunt asociate cu infecțiile și inflamațile.
Acesta este o investigație simplă și se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină. Medicii le recomandă femeilor să facă testul în fiecare an.
Ce înseamnă frotiu
Frotiu reprezintă prelevarea și intiderea pe lamă a unui strat dintr-un lichid biologic, al celulelor dintr-un organ ori al unui produs patologic, pentru a se afla dacă femeile se confruntă cu probleme.
Ce înseamnă frotiu inflamator la testul Babeș-Papanicolau
Mai multe tipuri de celule sunt prezente, în mod normal, într-un frotiu. Aceste elemente care pot apărea sunt hemattii, spermatozoizi ori leucocite. El este normal dacă nu sunt prezente modificări.
Aceste modificări pot apărea și sunt împărțite în: precursoare canceroase și benigne.
Ce înseamnă NILM
NILM înseamnă un rezultat frotiu negativ pentru leziuni maligne sau intraepiteliale, la testul Papanicolau.
Ce alte rezultate mai poți primi la un test Babeș-Papanicolau
La testul Babeș-Papanicolau putem avea următoarele rezultate: normal, ceea ce înseamnă că femeia are colul uterin sănător, nesatisfăcător și modificări benigne.
De asemenea, putem avea rezultate precum ASCUS, ce reprezintă o infecție Papullomavirus, ASC-H, celulele nu sunt tipice pentru zona respectivă, LSIL, ceea ce înseamnă că testul trebuie repetat după 6-9 luni, penttru că există modificări ale epiteliului scuamos de acoperire.
HSIL- nu este un diagnostic cert de cancer de col uterin. AGC- există modificări ale celulelor glandurale dun col. Cancer- acest rezultat este foarte rar la femeile tinere.
Citește și: Ce înseamnă “dia” pe tensiometru. Învață să citești corect rezultatul când iei tensiunea