Ce înseamnă răvășitul oilor, obicei vechi românesc din zonele de munte
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 06.09.2021 la 16:33
Actualizat pe 06.09.2021 la 16:33
Dacă pentru unii toamna este simbolizată de fructele și legumele specifice, ori de frunzele care cad necontenit din arbori, pentru localnicii de la munte, toamna este celebrată cum nu se poate mai bine printr-o sărbătoare numită ”Răvășitul oilor”. Iată ce înseamnă acest obicei vechi românesc din zonele de munte și cum se celebrează!
- Ce însemna, pe vremuri, răvășitul oilor
- În ce constă azi răvășitul oilor în zonele de munte
- Când este răvășitul oilor la Bran
Răvășitul oilor este un obicei extrem de vechi, însă păstrat cu atenție până în ziua de astăzi. În general, acest obicei reprezintă începutul toamnei, respectiv sfârșitul anului pastoral. Iată cum este celebrată!
Ce însemna, pe vremuri, răvășitul oilor
Răvășitul oilor se sărbătorea în fiecare an, în a treia săptămână din luna septembrie. Pe de o parte, ciobanii coborau cu turmele de la munte, în timp ce țăranii se strângeau în diferite locuri-cheie să își ia animalele acasă.
În fiecare an, oile se dădeau în grija baciului în prima lună de primăvară. ”Operațiunea” de culegere sau strângere a oilor a primit numele de ”răvășit”, însă un simplu eveniment a urmat să se transforme într-o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, sărbătorită cu strictețe și astăzi.
În ce constă azi răvășitul oilor în zonele de munte
În zilele de astăzi, răvășitul oilor s-a păstrat, localnicii încă mai păstrează obiceiurile și tradițiile specifice, însă, de câțiva ani buni, s-au alăturat acestui eveniment și zeci, dacă nu sute de turiști.
Așadar, ”strângerea” oilor s-a transformat într-o petrecere măreață, acolo unde se încing hore, se vând preparate naturale, delicioase, au loc concerte, iar evenimentul este caracterizat doar de voie bună și distracție.
Răvășitul oilor la Bran. Când este și ce evenimente au loc
Anul acesta, răvășitul oilor la Bran se va desfășura între 17.09.2021 și 19.09.2021. Evenimentul mai este numit și ”Festivalul brânzei și pastramei Bran”, iar turmele de oi coboară din munți și sunt împărțite proprietarilor lor, împreună cu toate produsele obținute de-a lungul verii.
Evenimentul a ajuns la cea de-a 50-a ediție, la poalele Castelului Bran. Mai mult decât atât, vor fi și expoziții cu degustare de brânzeturi și pastramă, dar și expoziții de animale, cum ar fi bovine, cabaline, ovine.
Când este răvășitul oilor la Runcu
Spre deosebire de Bran, la Runcu, răvășitul oilor se sărbătorește de pe 25.09.2021 până pe 26.09.2021. De obicei, vizitatorii vin pentru a cumpăra vestita brânză de burduf, iar la acest festival se va juca, se va dansa, dar vor fi prezenți și meșteri populari din toată România, care vor încânta cu obiecte făcute manual.