Ce sa faci atunci când copilul tău spune "Nu!"! Sfaturi utile de la psihologi pediatri
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 12.09.2023 la 20:17
Actualizat pe 12.09.2023 la 20:17
Te întrebi uneori de ce fiecare copil învață să spună „nu” chiar înainte de a-și spune propriul nume? Deși abia pot pronunța cuvinte ușoare, mulți micuți pot striga un „nu” într-un mod perfect clar chiar când nu ai nevoie să auzi asta. Iată ce poți face atunci când copilul tău spune "Nu!"! Sfaturi utile de la psihologi pediatri.
- Ce poți face în situația în care copilul tău spune "Nu”!
- Sfaturi utile de la psihologi pediatri
Potrivit specialiștilor, fiecare copil mic începe să învețe să spună „nu” ca parte a dezvoltării propriei independențe și personalități, în jurul vârstei de 2 ani. Această achiziție este văzură ca un lucru bun, deoarece micuții învață în acest fel să-și dezvolte propriul liber arbitru și încep să realizeze că dorințele lor nu sunt întotdeauna la fel ca cele a părinților lor.
Ce poți face în situația în care copilul tău spune "Nu”!
Probabil că sunt momente când simți că tot ce spune copilul tău este „Nu!” Acest lucru este comun în rândul copiilor mici, dar și în rândul preșcolarilor.
Iată ce poți face în situația în care copilul tău spune "Nu” des.
Oferă două opțiuni. De multe ori, copiii mici ripostează pentru că văd instrucțiunile tale ca pe o alegere binară cu doar două opțiuni. Opțiunea prezentă de părinți este singura dată, așa că exact opusul devine cealaltă alegere implicită. Prezentând două opțiuni, părinții pot înlătura această falsă dualitate și pot prezenta două opțiuni pe care le doresc. De exemplu, în loc să-i spui unui copil că este timpul să părăsească locul de joacă, întreabă-l dacă vrea să plece acum sau petreceți încă cinci minute jucându-vă și apoi plecați. Uneori, ar putea chiar să aleagă să plece imediat. Dacă le oferi două opțiuni îi faci să simtă că au o oarecare putere asupra situației, schimbând dinamica normală în care devin frustrați pentru că nimic nu este așa cum ar vrea ei.
Dă-le un avertisment de 5 minute. Nu-i spune unui copil că trebuie să doarmă în acel moment. Spune-i că în cinci minute trebuie să-și lase jucăriile, să se schimbe și apoi să se așeze să doarmă.
Încearcă să creezi diversiuni. Toți părinții învață de la început că distragerile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a asigura un moment de calm. De asemenea, distragerile sunt modalități excelente de a evita „nu”. La fel ca pisicile, copiii iubesc lucrurile strălucitoare, așa că părinții ar trebui să folosească orice instrumente pe care le au în jurul lor.
Când „Nu” chiar nu este acceptabil
Există momente în care să auzi cuvântul „nu” de la copilul tău nu este o opțiune. Acest lucru este valabil mai ales atunci când siguranța lor este o problemă. De exemplu, dacă doresc să te țină de mână în parcare, sau sunt pe cale să atingă ceva fierbinte, trebuie să spui rapid și ferm „nu”.
Asigură-te că cel mic este în siguranță și explică-i de ce este important să te asculte. De asemenea, ar fi bine să te asiguri că ești un părinte ferm în ceea ce privește educația ta parentală. Dacă cel mic tot spune nu, este în regulă să-ți exerciți autoritatea spunându-i că: „Știu că nu ești fericit, dar eu sunt părintele tău și iau deciziile”.
Citește și: Cât zahăr și câtă sare pot consuma copiii, de fapt. Ce spun specialiștii