Ce să faci când nu poți să dormi. Remedii pentru insomnie și idei prin care să îți ocupi timpul
Publicat pe 23.08.2021 la 21:16 Actualizat pe 23.08.2021 la 21:19
Din cauza grijilor cotidiene și a stresului zilnic se întâmplă deseori să nu avem un somn odihnitor, iar acest lucru ne poate afecta starea de spirit pe tot parcursul zilei următoare. Așadar ne-am gândit să îți prezentăm niște remedii pentru insomnie care te vor ajuta să dormi ca un bebeluș.
- Ce să faci atunci când nu poți să dormi
- Remedii rapide pentru îmbunătățirea somnului
Remedii rapide pentru insomnie
Un stil de viață sănătos este esențial pentru a avea parte de un somn odihnitor și de calitate, așa că o să lăsăm aici câteva remedii recomandate de către specialișiți pentru combaterea insomniei.
Reducerea stresului
Deși insomnia poate fi declanșată de mai muți factori, stresul este cel care aduce cele mai multe schimbări în organism în ceea ce privește calitatea somnului . Mai multe persoane se confruntă cu tulburări de somn, în urma unor evenimente solicitante și stresante cum ar fi problemele financiare sau cele de la locul de muncă. Astfel, principalul sfat pe care medicii îl dau este să reducem cât mai mult stresul.
Respectarea orelor de culcare și trezire
Programul de somn regulat va trebui respectat cu atenție pentru a evita insomnia. Dacă ora de culcare și cea de trezire este la fel în fiecare zi somnul va fi mult mai odhnitor și de calitate.
Amenajarea corespunzătoare a spațiului de dormit
Spațiul de dormit va fi cel mai important aspect, după ce s-a înlăturat stresul, care va crea mediul cel mai îmbietor pentru odihnă. Pentru realizarea acestui lucru trebuie ca dormitorul să fie bine aerisit, să se evite folosirea telefonului mobil, a tabletei sau a calculatorului.
Evitarea alcoolului, cafeinei, și a fumatului
Alcoolul, nicotina sau cafeina, consumate în special noaptea târziu, vor avea consecințe asupra calității somnului.
Plimbările în aer liber
Corpul produce vitamina D cu ajutorul direct al luminii soarelui, iar daca se va face și mișcare în aer liber, creierul va secreta substanțe chimice benefice, precum serotonina care are rolul de a realaxa și destresa organismul.
Ce să faci când nu poți să dormi mai multe seri la rând
Pentru a trata insomnia care se află într-un stadiu mai avansat putem începe un program de terapii care cu siguranță imbunătățesc calitatea somnului.
Reflexoterapie
Reflexoterapia îmbunătățește calitatea vieții, reduce depresia, colesterolul și crește nivelul de serotonină.
Acupunctura
Deși nu sau făcut destule studii pe ac eastă temă, există dovezi care arată că acupunctura poate fi benefică pentru persoanele care suferă de insomnie.
Meloterapia
Meloterapia este o formă de relaxare cu ajutorul muzicii care este eficientă în ceea ce privește imbunătățirea somnului.
Aromaterapia
Medicii specialiști recomandă folosirea uleiurilor esențiale, în tratarea insomniei. Uleiurile esențiale sunt lichide cu aromă puternică, făcute din mai multe plante, flori sau copaci.
Pe lângă aceste terapii alternative și tehnici de relaxare, există și anumite alimente care pot ameliora insomnia.
Primul și cel mai vechi remediu împotriva insomniei este laptele, deoarece conține un ingredient care ajută corpul să producă melatonina. Melatonina este un hormon care ajută la îmbunătățirea somnului, ingredientul respectiv se găsește și în miere sau în carnea de curcan. De asemenea, ceaiurie consumate seara înainte de a adormi au un efect benefic asupra somnului.
Ce să faci când nu poți să adormi și niciun remediu nu funcționează
Dacă au fost încercate toate remediile și nu au avut niciun efect atunci trebuie să consultăm un medic specialist pentru a identifica cauzele și a găsi soluție în funcție de nevoile necesare .