Ce să mănânci ca să îți menții ochii sănătoși. Este vorba despre 5 alimente pe care le are toată lumea în casă
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 24.08.2022 la 09:02
Actualizat pe 24.08.2022 la 09:02
Sănătatea ochilor este extrem de importantă pentru stilul nostru de viață, deoarece din cauza afecțiunilor legate de ochi, pot să apară boli grave. Ochii se pot menține sănătoși dacă respecți unele reguli legate de activitățile tale de zi cu zi, însă sănătatea lor se poate îmbunătăți și cu ajutorul unor alimente.
- Alimentele care îți păstrează ochii sănătoși
- Care sunt acestea și ce rol au fiecare
Alimentele pe care le consumăm au o influență mare în ceea ce privește starea de sănătatea ochilor noștri. Așadar, dacă vrem să avem ochi sănătoși, trebuie să avem un stil de viață corespunzător și o dietă cu multe legume. Haideți să vedem care sunt alimentele care ne ajută să ne păstrăm vederea sănătoasă.
Aceste alimente trebuie introduse în dieta noastră datorită vitaminelor, nutrienților și mineralelor pe care le conțin, iar afecțiunile ochilor pe care le putem evita, în acest fel, sunt: cataracta, glaucomul, senzația de ochi uscați, vederea slabă pe noapte sau degenerescența maculară. Pentru a înțelege mai bine care sunt alimentele favorabile pentru ochi, acestea trebuie să conțină luteină, zeaxatină, betacaroten și Omega-3.
Alimentele care ne îmbunătățesc vederea
1. Ouăle
Ouăle sunt foarte benefice sănătății ochilor, deoarece gălbenușul conține vitamina A, luteină, zinc și zeaxatină. Vitamina A ajută la protejarea corneei, luteina și zeaxatina reduc riscul de a face cataractă, iar zincul protejează retina.
2. Dovleac
Dovleacul contribuie semnificativ la sănătatea ochilor, deoarece conține betacaroten. Acesta ajută ochii să se adapteze în întuneric, pe lângă beneficiile legate de vitaminele pe care le conține.
3. Bame
Bamele sunt benefice pentru sănătatea ochilor deoarece conțin vitamina A și compuși de carotenoizi, cum ar fi betacarotină, luteină sau zeaxatină, iar toate acestea previn bolile ochiului.
4. Pește gras
Este deja știut faptul că peștele gras are o contribuție pozitivă în sănătatea ochilor. Printre sortimentele de pești care trebuie consumate sunt somonul, macroul și sardinele. Aceștia conțin vitamina A, D, E și acizi grași Omega-3.
5. Migdale
Migdalele sunt o sursă importantă de vitamine pentru organism, însă consumate crude. Acestea conțin vitamina E, iar dacă este consumată regulat în cantități mai mari, reduce pericolul de cataractă.